Dünyanın Beklediği Kritik Viraj: ABD Seçimleri

217

Son günlerde Suriye’de beklenmeyen gelişmeler yaşandı. Türkiye, Rusya ile anlaşarak, ABD’nin kendi iç seçim endeksli problemini görerek Suriye’ye girdi ve bu büyük bir fırsattı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Özgür Suriye Ordusu’na destek vererek Cerablus’a kısa sürede başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Ancak herkes ABD’nin operasyona verdiği tepkiler dolayısıyla şaşırmış vaziyette. ABD operasyona neden destek verdi? Bu zamana kadar büyütüp, her türlü desteği verdiği PKK/PYD’yi birden sattı mı? Cerablus’un muhaliflerin eline geçmesine destek veriyor mu? Koridordan vaz mı geçti? Velhasıl sorular şu aşamada bitecek gibi gözükmüyor. Elimden geldiğince bu soruları cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikle ABD’nin başına çöreklenmiş Küreselciler, PKK/PYD devletçiğinden (Kürt Koridoru) vazgeçmez. ABD seçimine endeksli geçici bir plan uyguluyorlar ve projeleri şimdilik yarım kaldı. Hatırlıyorsanız Trump, Obama ve Clinton hakkında IŞİD suçlamalarında bulunmuştu. Hatta bir önceki yazımda da bu konuya değinmiştim.

ABD, Cerablus operasyonuna destek verdi çünkü Hillary Clinton’ı IŞİD’i bitirmiş bir partinin adayı olarak seçime sokmayı planlıyorlar. Trump, IŞİD üzerinden Demokrat Partiyi/H.Clinton’ı ciddi sıkıntıya soktu. Demokratlar ise seçim öncesi IŞİD’e darbe vurarak suçlamaları boşa çıkarmayı ve oy kapmayı planlıyorlar.

Rusya “Türk Akımı” peşinde ve Suriye’de PKK/PYD devletçiği istemiyor. İran ise PKK/PYD devletçiği projesinin kendisine sıçrayacağını biliyor. Ülkelerin bu tutumları ister istemez uzlaşı zeminine neden oldu. Türkiye-Rusya-İran Suriye’de bir proje üzerinde anlaştılar: Suriye’nin toprak bütünlüğü korunacak, PKK/PYD devletine geçit yok.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’deki durumu da merak konusu. Bir çok kişinin TSK ile PYD’nin karşı karşıya geleceği yönünde endişesi var. Fakat PYD, Suriye’de ABD izin vermeden Türk ordusuna saldıramaz. Seçime kadar ABD, PYD ile Türkiye’nin çatışmasını asla istemez. ÖSO ile PYD arasında ufak çatışmalar çıkabilir ama büyümez, ABD buna izin vermez. Aynı zamanda ABD, Suriye’de IŞİD’i zayıflatmak istiyor, şimdilik IŞİD’in Suriye’deki misyonunu yerine getirdiğini düşünüyor. IŞİD’e Libya/Suudi Arabistan gibi farklı ülkelerde rol verecek. IŞİD küresel çapta daha çok öne çıkacak saldırılar yapabilir.

Suriye’de, ABD seçimine endeksli; Küreselci/Siyonist/Evanjelist – İngiliz/Alman taraflar arasında dışa yansımayan ayrı bir mücadele var. Bu konu çok geniş perspektifte değerlendirildiği zaman anlaşılabilir. Fakat mücadelenin kıyasıya geçtiğini herkes anlamıştır, kısa bir süre önce Suriye’de hepsi birbirini kilitlemişti.  Fırtına ABD seçiminden sonra kopacak. Bir önceki yazımın son cümlesinde dediğim gibi PKK/PYD bölgede tost olacak.

Kısa kısa diğer önemli gelişmeleri değerlendirecek olursak,

Almanya-Fransa-İtalya “Avrupa Savunması” için bir araya geldi. Avrupa ordusu yeniden konuşuldu ama bir şey çıkmadı/çıkmaz. Aslında Çipras-Akdeniz toplantısı yapıp ‘yine batıyoruz’ diyecekti. Üçü toplandı, Çipras’da olayı TV’den izledi.

-Hollande: Seçmen desteği kalmadı
-Renzi: Uçurumun kıyısında, şans yardım etmezse İtalyaExit olacak
-Merkel: Şimdilik idare ediyor

Bu arada Almanya, halkına “olası terör saldırıları için 10 günlük yiyecek ve 5 günlük su stoklayın” dedi. Bu durum en son 2. Dünya savaşında yaşanmıştı. Ayrıca Rus ordusu, savaş hazırlığının denetlenmesi için ani tatbikata başladı. Bu enteresan gelişmelerin sebebini önümüzdeki zamanlarda anlayacağız.

Burada çok çok önemli bir konudan bahsedeceğim. Rotschild hanedanının lideri Jacop geçen hafta tüm paralarını altına çevirdiğini açıkladı. Ciddi bir sinyal niteliğindeki bu gelişmeye dikkat etmek gerekir. Rotschild hanedanının 1944’te temelini attığı, 1991’den sonra da yerleştirdiği “ekonomilerin dolarizasyonu” stratejisini terk etmesi nelere gebe olacak hep birlikte ABD seçiminden sonra göreceğiz.

Almanlar’da harıl harıl altın ve gümüş topluyor. ABD seçimi sonrası FED/Dolar’da ciddi sıkıntılar yaşanacak. Kısaca yaptıklarının bedelini ağır ödeyecekler. Son olarak ABD seçimine kadar Türkiye saldırılarla baş başa bırakılmaya devam edilecektir. Dikkatli ve soğukkanlı olmakta fayda var.

Furkan Bayat

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Güzel ve düşündürücü bir yazı teşekküler, birkaç birşeyde ben eklemek isterim. Öteden beri amerika-rusya dünya üstünde bilek güreşi yapıp durdular. Ben hep rusyanın yenildiğini, amerikanın hep önde olduğuna denk geldim. Misalen afganistan ve ırak gibi… sıra Suriyeye geldiğinde Rusya bu defa olmaz dercesine erken davranıp kozunu oynadı. Tabi suriyeye yatırımı uzun yıllardır vardı rusyanın ve hasat toplama vaktiydi kendince. Amerika sonradan o klasik “küstah tavrı”yla yine olaya müdahil olmak için türlü entrikalar çevirdi. Öyle veya böyle Nihayi sonuç yüzbinlerin katli ve daha fazlasının sürgün bir hayat sürmesi. Müslüman cografyasında halk diliyle “elin gavuru” gelip türlü entrikasını çeviriyor, olan bizlere oluyor. Neden mi? Birlik olmadığımızdan. Gelelim amerikanın seçimlerine: bence birçok şey eskisi gibi olmayacak, ama yine de çoğu şey eskisi gibi kalacak!!!

  2. Avrupanin bir butun olarak ihtiyaci olan enerji havzalarina egemen olmasi icin guclu bir birlige guclu bir askeri yapilanmaya cok ihtiyaci var dogrudur Ama Avrupa dan gecti artik is Cunku abd sovyetlere karsi uyguladigi tehdit politikasini simdilerde ab nin basat guclerine karsi uygulamaktadir. Avrupanin kendi ayaklari uzerinde durup ordusunu kurmasi tekrar canlanmasi abd hegemonyasina uygun bir durum degildir neden mi yeniden canlanan bir avrupa abd pazarlarina akin edecek bu durumda abd nin elindeki tum pazarlarin kaybedilme riskine girilmesidir. Bu durum abd icin kabustur buna eminim zaten basinda Çin gibi dev bir sorun varken..Ayrica Ruslarin tatkibikat yapmasi Suriye’ye kara gucu gonderme ihtimalini gosteriyor belkide aynen bekleyip gorecegiz.. Ayrica sunuda unutmamak gerekir Rusya gecenlerde moskova’da pyd elciligiyle kurtlere destek olacagini acikca belirtmisti zannediyorum ki Rusyanin bu destegi hala devam ediyor pyd pkk yi suriyede kullanmak istemiyor cunku iran ve suriye onun muttefikleri bu yuzden pyd pkk yi hala el altindan destekliyorlar amaclari ise pkk yi ermenistana cekerek ermeni-pkk ittifaki kurmak istiyorlar cunku azerbaycanin uluslarasi pazarlara enerji satmasini istemiyor rusya.. azeri-kurt dusmanligi cikararak turk-kurt dusmanligini ortaya cikarip Turkiyenin Turk dunyasi ile arasinda tanpon bolge olusturarak Rusya kafkaslardaki ustunlugunu devam ettirmek istiyor Sonuc olarak Rusya pyd pkk yi suriyede degil karabagda kullanmak istiyor abd ise israil eksenli bir ortadogu yaratarak bunlari petrol bekciligi yaptirarak somurmeye calisiliyor kurt koridoru ise karadan hicbir devletle ugrasmadan petrolu denizden kolaylikla somurme pesindeler Buyuk resim kisaca boyledir benim icin yaziniz cok guzel olmus ellerinize saglik.. ek olarak rotshildlerin paralarini neden altina ve gumuse cevirdikleri hakkinda biraz daha detayli bir aciklama yayinlarsaniz cok guzel olur.

    Saygilarimla.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz