Değişen Dengeler Işığında, Suriye’de Neler Oluyor?

590
Yazarlık Başvurusu

Başlığı okuduğunuzda “Sahi ne olacak bu Suriye’nin içler acısı durumu?” dediğinizi duyar gibiyim. Kuzey Irak ve Türkiye’de barınamayan PKK, Batılıların kendilerine havuç olarak uzattığı Kuzey Suriye için bekçi olmaya devam ediyor. Bir yandan ABD’nin akılları zorlayan “Söz verdik, PYD Menbiç’ten çekilecek” sözleri ve hemen sonrasında PYD’nin “Kan akıtmadan çekilmeyiz” açıklaması, diğer yandan düzelen Türkiye-Rusya ilişkilerine mütakiben Türkiye-İran paslaşmaları ve akabinde yetkili bakanların karşılıklı ziyaretleri. Son olarak ise Dışişleri Bakanımızın İran’a yaptığı sürpriz ziyaret sırasında aniden ABD Dışişleri Bakanı Kerry’e telefon açması. Aslında önümüzdeki ayların genetik kodlarını bu ilişkiler üzerinde göreceğiz.

Parçaların çokluğu kolayca birleştirilemeyeceği anlamına gelmesin. Tam da bu noktada “müttefik” kelimesine dikkat çekmek istiyorum. Yıllardır dillerde pelesenk haline gelen “ABD ile Suriye’de müttefik durumdayız” cümlesi ve aynı anlamı ifade eden diğer cümleler…

Özellikle son 1 aydır ülkemizde ve bölgemizde yaşanan hadiselerin kaynağına bakmamıza artık gerek yoktur diye düşünüyorum. Aslında “müttefik” kelimesi “kısa bir süre düşman değiliz” demekten başka bir şey değildir. Kasım’daki başkanlık seçimi öncesi mevcut Başkan ile son kozlarını oynayan, yani PKK devletçiğini tamamlayıp seçim sonrası tanıma peşinde olan ‘Küresel Çete’, Kasım’da istediğini (Hillary Clinton) alamazsa Ortadoğu’daki planları suya düşecek gibi görünüyor. Zira Trump’ın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu; “Işid’i Obama kurdu”, “Clinton Işid’i destekliyor” açıklamaları ve “Irak’a , Ortadoğu’ya bir bakın. Eğer buralara hiç dokunmamış olsaydık, şimdi çok daha iyi durumdaydı.” şeklindeki demeçleri aslında Trump’ın başkan olduğu takdirde nasıl bir dış politika izleyeceğini ele veriyor.

Neyse gelelim olayın bizim tarafımızdan görülen kısmına.

Kuzey Suriye’de iki yakanın birleştirilmesine 40 km kaldığı söyleniyor. Bütün çabaları o yönde yoğunlaştı ve Türkiye içeride saldırılarla baş başa bırakılarak oyalanmaya çalışılıyor.

Türkiye Suriye sınırında Azez-Cerablus Hattı: PYD(sarı), IŞİD(siyah) ve Muhaliflerin kontrolündeki bölgeler
Türkiye Suriye sınırında PYD(sarı), IŞİD(siyah) ve Muhaliflerin kontrolündeki bölgeler

Batı bloku varını yoğunu Kürt görünümlü PKK/PYD devletine harcarken, başlarda bahsettiğim Türkiye-Rusya-İran arasında esen sıcak rüzgarlar, Avrasyacıların teklifinin açık açık “Batıya karşı birleşelim” olduğunu gösteriyor. Özellikle Putin’in Dış İlişkiler Özel Danışmanı Alexandr Dugin’in yapmış olduğu “Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulması Rusya ve Türkiye’nin toprak bütünlüğünü riske atar” sözleri ve hemen sonrasında dile getirdiği “Suriye’de PKK’nın etnik Kürt devleti kurmasına karşıyız, Türkiye’de karşı. Beraber hareket edelim.” cümlesi her şeyin özeti durumunda desek yanlış söylemiş olmayız. ABD’yi bölgeye davet eden, çanak tutan İran, kendisinin de hedef olduğunu anladı ve ‘U’ dönüşü arayışında bulduğu Türkiye-Rusya dostluğunun arasına katılarak Doğu blokunda yer almayı kendine uygun gördü. Türkiye-Rusya-İran işbirliğinin Suriye’de “Kürt Koridoru”(PKK devletçiği) projesini engellediği gibi Rusların Katar’da Suriyeli Muhalifler ile yaptığı görüşme de bu işbirliğinin bir diğer önemli noktalarından biri. ABD Kürtleri (PKK/Barzani/PYD/KYB/Goran) birleştirmek için, Rusya’da bu Kürtleri ABD’nin elinden almak için mücadele ediyor. Türkiye ile Rusya’nın işbirliği küreselcilerin Ortadoğu ve PKK devleti hesabını bozar. Hatta Türkiye ile Rusya’nın arasını yeniden açmak için Kırım/Çeçenistan ve Rusya’daki Türkler üzerinde kaşıma yapabilirler.

Sonuç olarak PKK/PYD, kendi karşıtları ve Persler/Araplar/Türkler arasında “tost olacak”. Şu anda bunu görmüyorlar ama yakında görecekler.

Furkan Bayat

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Sayın Furkan acaba Türkiye nasıl olacakta hem nato da kalacak hemde avrasya birliğinde yer alacak sizce bu ne kadar gerçekçi bir diğeri İranın suriyede abd yi desteklediğini söyleyip ve daha sonra iranın u dönüşü yaparak rusya’nın yanında yer aldığını söylüyorsunuz hatırlatmak isterim ki iran savaşın başından beri esada ve hizbullah a destek vermektedir üçüncüsü kürt koridorunun bozulduğunu iddia ediyorsunuz ben buna katılmıyorum tam tersine savaş daha yeni başlıyor.

  2. Türkiye-Rusya-İran’ın işbirliği PKK devletçiğini engeller. ABD’nin koridor hayali Kasım seçiminin sonrasına kaldı. Hillary Clinton seçime IŞİD’i bitirmiş bir partinin adayı olarak girecek.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz