Hakan Fidan’ın Çin Ziyareti: BRICS ve Doğu Türkistan

507

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın çok konuşulan “Türkiye BRICS’e üye olabilir” açıklaması ve Doğu Türkistan meselesi…

BRICS, Avrupa Birliği’ne alternatif gibi görünse de temelde çok farklı paradigmalar üzerine kuruldu. AB, ekonomik birliktelikten ziyade dini ve kültürel olarak da bir çatı kurmayı hedefliyor. BRICS ise Batı’ya karşı ekonomik bir konsorsiyum gibi ama ortak bir kültür ve siyaset gütmüyor. Tek dertleri Batı’ya karşı baskılanan ülkelerin iş birliği yapma çabası. En önemli şartlarından biri de üye ülkelerin birbirinin iç işlerine karışmaması. Avrupa Birliği gibi değil yani.

Şu anda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini, dünya ekonomisinin de yüzde 30’unu oluşturan BRICS+, dünya petrolünün yüzde 45’ine sahip. 2011’den bu yılın başına kadar Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu örgüt, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE’nin katılmasıyla 10 üyeye ulaştı. Yani örgüt 13 yıl sonra ilk kez genişleme kararı aldı.

10-11 Haziran’da Rusya’deki BRICS+ toplantısına da Kazakistan, Cezayir, Nijerya, Tayland, Vietnam, Küba ve Bahreyn ile birlikte Türkiye de davetli. Türkiye’nin örgüte üye olmamak için sebebi yok. Katıldığında Batı’dan kopulmuyor çünkü AB’de değiliz. BRICS askeri bir örgüt olmadığı için NATO üyeliğimiz de sorun teşkil etmiyor.

Şimdi gelelim Hakan Fidan’ın Doğu Türkistan ziyaretine. Fidan, 2012’de Erdoğan’ın Başbakan iken Sincan Özerk Bölgesi’ni ziyaret etmesinden bu yana bölgeyi ziyaret etmesine izin verilen ilk Türk üst düzey yetkili oldu. Birçok kez dile getirdiğim gibi Türkiye, Sincan’a yönelik politikasını Batı ülkelerinin propaganda çizgisinde değil, kendi çizgisinde ilerletiyor. 2019’da Çin’i Uygur Türklerine karşı “sistematik asimilasyon” uygulamakla suçlamıştı ama bunu Çin’e saldırı şeklinde yürütmüyor. Bu ziyarette de Fidan, Kaşgar ve Urumçi’yi “Çin’in kültürel zenginliğine katkıda bulunan iki kadim Türk İslam şehri” olarak tanımladı ve bu şehirlerin Çin’le Türk dünyası arasında bir köprü rolü gördüğünü ifade etti. Yani bağları kabul etse de asimilasyona dair bir ifade kullanmadı.

Fidan sokaklarda da gezdi ama sanırım Çin her şeyi önceden hazırlamıştı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz