ABD Suriye’yi vurdu: Saldırı adım adım geldi

6307

ABD Suriye’de Esad rejiminin kontrolündeki bir hava üssünü Tomahawk füzeleriyle vurdu. Geçtiğimiz hafta ‘Esad önceliğimiz değil’ diye açıklamada bulunan ABD’nin rejimi vurması şaşkınlıkla karşılandı.

ABD’nin Suriye saldırısına ‘açıkça’ destek veren ülkeler:
Türkiye, Suudi Arabistan, İsrail, İngiltere, Japonya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, İtalya ve Avrupa Birliği.
 
Saldırıyı kınayan ülkeler:
Çin, Rusya ve İran.
ABD’nin vurduğu askeri üs nerede:

Vurulan askeri üsten görüntüler:

ABD’nin Suriye’yi vurduğu Tomahawk’ın özellikleri:

ABD’nin Suriye’deki Şayrat Hava Üssü’nü vurduğu Tomahawk füzelerinin özellikleri neler? Kızılderili baltası olarak da belirtilen bu füzeler, gemi ve denizaltılarındanateşleyebiliyor. Nükleer başlık da taşıyabilen Tomahawk füzelerinin uzunluğu 5.5 metre ile 6.25 metre arasında değişiyor. Elbette bu doğrultuda ağırlıklar da 1315 kg ile 1587 kg arasında farklılık gösterebiliyor. 51.81 cm çapındaki kızılderili baltası füzelerinin menzili ise 2500 km. Ayrıca 450 kilogram patlayıcıyla saatte 880 km hızla hedefe ulaşabiliyor olması da diğer detaylar arasında yer alıyor.

ABD’nin fırlattığı 59 Tomahawk füzesinin toplam maliyetinin 90 milyon dolar olması dikkat çekti.

ABD veri paylaştı

ABD, İdlip’i kimyasal ile bombalayan uçakların Şuayrat üssünden kalktığına dair veriler paylaştı.

ABD’nin askeri üssü vurmadan önceki açıklamaları ve sonrasında yaşanan diplomatik gelişmeler şöyle:

– Geçen hafta ​ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Suriye’de Esed’ın görevden ayrılması artık önceliğimiz değil” demişti.

– Esad rejimi İdlip’e kimyasal silahlarla saldırdı, 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce insanın ise gazdan etkilendi. ABD’den tepki gecikmedi.

– Trump, “Esed’in iğrenç faaliyetlerini sürdürmesi kabul edilemez, Suriye’de kimyasal saldırıya karşı harekete geçme sorumluluğum var.” derken; Haley, “BM harekete geçmezse biz geçebiliriz.” şeklinde sert bir açıklamada bulundu.

– İlk sinyal dün akşam ABD Başkanı Trump’tan geldi: Suriye’deki kimyasal saldırı sonrası Suriye’ye fiili müdahaleyi gözden geçiriyoruz. Trump’ın Suriye’ye çıkışına Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında, ‘İcraat ortaya konulursa üzerimize düşeni yaparız” dedi.


– ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, gece “Rejime uygun bir yanıt vereceğiz” açıklamasının ardından Doğu Akdeniz’de bulunan 2 ABD gemisi, rejime ait hava üssünü 50’den fazla Tomahawk füzesi ile vurdu.

– İdlib’deki kimyasal katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) getirilen tasarıyı veto eden ve sivillerin ölümlerini ‘yalan’ olarak niteleyen Rusya, rejime düzenlenen saldırı sonrası BMGK’yı acil toplantıya çağırdı.

– Pentagon’dan yapılan açıklamada saldırının bir sefere mahsus olduğunu ve füzeler fırlatılmadan önce Rusya’ya bilgi verildiğini de aktardı.

– Türkiye’den ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş, “Esed rejiminin uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz. Ümit ederim ki bu operasyon barışın sağlanmasına da katkı sağlar” dedi.

– Rusya, ABD ile yapılan savaş uçaklarının birbirilerine karşı saldırmazlığını koruyan ‘hava güvenliği anlaşmasını’ askıya aldı.

Kaynak: GZT.com – StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

8 YORUMLAR

  1. Suriyenin 15 savas uçağı imha edildi birisi albay en az 6 asker öldürüldü umarım esad ve rusyada karşılık verirde birbirlerini yerler Allah iki tarafında attıklarını birbirlerine isabet ettirsin.Terörist esed terorist şebihalar görsün bakalım 3 yaşındaki bebeleri kimyasalla canlı canlı boğmayı

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz