Berlin Savaşı ve Hitler’in Ölümü

2032

İkinci Dünya Savaşı sona ermeye yakındı. 1945’in başında Kızıl Ordu Berlin’in yakınlarına ulaştı. 16 Nisan’da, 2 milyondan fazla kişinin katıldığı kapsamlı bir taarruz başlatıldı.













Topçu kuvvetlerin kullanılması

Çok sayıda barikatlar ve sağlam binalar, orduların ilerlemesini engelliyordu. Bu engelleri aşmak için Sovyet askerler, nişangah tevcihi ile ateş açan topçu birliklerini aktif bir şekilde kullanıyordu. Berlin’e hücumda özellikle 203 mm’lik güçlü obüsler çok önemli roldeydi. Obüslerin sayesinde askerler her türlü engelleri aşabiliyordu.





Sahra mutfakları

Çatışmaların sona ermesinden kısa süre sonra Berlin’e erzak taşıyan kamyonlar geldi. Sovyet askerleri kentin caddelerinde sahra mutfakları kurdu ve sığınak olarak kullandıkları bodrum katlardan çıkmaya başlayan sivilleri besledi.

Bu durum, Rus askerlerin kentin tüm halkını öldürmek isteyen barbarlar olduğunu öne süren Nazi propagandasından korkmuş olan Berlinlleri çok şaşırttı.


“3 Ocak’ta oğlum izne gelmişti. SS birliklerinde görev alıyordu. Oğlum birkaç kez SS birliklerinin Rusya’da akıl almayacak şeyler yaptıklarını anlatmış, Ruslar buraya ulaşırsa üzerimize ‘gül yağı dökmeyeceklerini’ söylemişti. Aslında tam ters bir durum yaşandı, zafer kazananlar, ordusu Rusya’nın başına bunca felaket getiren, yenilgiye uğrayan halkımıza, hükümetimizin yaptığından daha fazla erzak yardımı yapıyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Böyle bir insanlığın ancak Rusların elinden geldiği ortada”.

Elisabeth Schmeer, Berlinli

Kaynak: Sputnik

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

    • güzle Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir mahallesi o bi tarafa da okuduğum en saçma şeyyy ne rusu ne insanlığı galiba Elizabet hanım orgy sevdalısıymis bunu tâbi toplu tecavüze uğrayan alman kadınlarınada sormamış nasıldı ruslarınki eyiğmiydi diye nasıl bi vatan ülke anlayışınız varsa sizin hükümetinizin yaptığı hata ne olursa olsun hadi neyse

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz