IŞİD Filipinler’de: Marawi’de Son Durum ve Harita

4925

Filipinler’de geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin yurt dışında olduğu zaman da IŞİD bağlantılı gruplar Marawi kentinde bazı bölgelerde kontrolü sağladı. Çeşitli kontrol bölgelerini oluşturan IŞİD bağlantılı Maute üyelerinin kontrolündeki bölgelerde 2 bine yakın sivilin olduğu belirtilirken, Filipinler lideri Duterte Mindanao’nun Marawi kentinde 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiklerini açıkladı.

Duterte, IŞİD bağlantılı mitiltanların saldırılarının ardından askerlere yaptığı konuşmada “Sizin için hapse girerim. Eğer biriniz üç kadına tecavüz ederse suçu şahsen üstlenirim” dedi. Bu açıklamalar sonrası uzmanlar Duterte yönetiminin terörle mücadelede anti-demokratik yöntemler kullanacağı yorumunda bulundu.

Şehirde 23 Mayıs’tan 31 Mayıs’a kadar en az 27 sivilin hayatını kaybettiği, 60’dan fazla IŞİD üyesinin de öldürüldüğü belirtildi.

SON DURUM [TIMELINE]

Filipinler’de Marawi şehrinin bazı bölgeleri IŞİD tarafından kontrol ediliyor. Savaşın başlamasının ardından sert geçen çatışmalarda onlarca sivilin hayatını kaybettiği ve şehrin harabeye döndüğü belirtiliyor. Marawi kentinde IŞİD (Maute) ile devam eden çatışmalarda şimdiye kadar 2 bin sivilin öldüğü iddia edildi.

23 Ekim 2017: 5 ay önce kuşatma altına alınan Filipinler’in Marawi kentinde IŞİD’in bölgedeki lideri dahil yüzlerce terörist öldürüldü. Filipinler yetkilileri şehirde bir tek militanın bile kalmadığını bildirdi.

2 Temmuz 2017: Savaş öncesi ve sonrası şehrin uydu görüntüleri şöyle:

4 Haziran 2017: Filipinler’de IŞİD ile ordu arasında 4 saat ateşkes ilan edildi. 10 gündür süren çatışmalarda 120 militan öldü, 38 asker hayatını kaybetti. (20 sivil yaşamını yitirdi.)

31 Mayıs 2017 (16:51): IŞİD Marawi şehrinde Filipinler Ordusuna saldırdı. Ordu güçlerinin yoğun hava saldırılarına rağmen şehrin tamamının kontrolünün IŞİD de olduğu iddia edildi.

Marawi kenti nerede?

Bölgeden gelen ilk iki görüntü:

IŞİD’in bölgeden paylaştığı ilk görüntüler…

Dün Filipinler güvenlik güçlerinin düzenlediği IŞİD operasyonundan görüntüler…

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

6 YORUMLAR

  1. filipinlerin güneyindeki mindanao adası eskiden müslümanların çoğunlukta olduğu bir adaydı. daha sonra kuzeydeki adalardan gelen göçlerle müslümanların oranı iyice azaldı. bu adada bağımsızlık isteyen müslüman bölgeler var ve bu bölgelerdeki örgütler malezya ve endonezyadan militan takviyesi alıyor. ışide biat etmiş olan maute bu örgütlerden sadece bir tanesi. 40 yıllık moro savaşı bitti diye sevinenler bence yanılıyorlar.

    • Tesadüf derken eğer ışid in Filipinler’de ortaya çıkmasını kastediyorsanız aslında pek öyle sayılmaz.

      Duterte’nin Obama’ya hakaret etmesi, Çinle olan ilişkilerini ilerletme çabası, aynı şekilde Rusya ile sıcak temaslar buna etken olan olaylardan sayılabilir.

      Güneydoğu Asya bölgesinde ki müslüman nüfus dikkate alındığında Marawi’de başlayan olaylar kontrol altına alınamadığı halde hem Filipinler için hem de bölge ülkeleri için daha büyük bir sorun oluşturacaktır.

      Fakat Filipinler ordusunun olaylar karşısında ilk günden beri etkisiz olduğu olaylara rastlıyoruz. Fazlaca asker ve polisin ölmesi, hükümet binalarının basılması, sivil kayıpları, teröristlerin kolayca şehirde hakimiyet sağlaması vb.

      Bu Filipinler ordusunun sıkı bir eğitime ihtiyacı olduğunu gösterir. Bölge ülkelerinin ulusal bağımsızlık ihlali yapmafan Filipinlerle ortak hareket etmesi teröristleri yollayanlara en güzel cevap olacaktır.

  2. Görüntüler ilk kez değil tam olarak. Tüm fotoğraflar ele alındığında 5 gün öncesine gidiyoruz.

    Belki sitede ilk olduğunu söylemek istemişsinizdir o da bir ihtimal.

      • Fotoğrafların altında tahmini de olsa bir tarih olmadığı için söyledim.

        İlk dört resim dışında, yazı içinde ki sonraki iki başlıkta ” gelen ilk resimler ” denmiş. Karıştırılma ihtimali var.

        Bunlar detaylar tabi ki . Filipinler’de yaşananları anlatmak için güzel bir özet olmuş. Teşekkürler

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz