Suriye Son Durum Haritası (Aralık 2017)

152051
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Aralık 2017 itibariyle sizler için hazırladık. IŞİD’in tamamen yerleşim merkezlerinden temizlendiği Suriye’de geçtiğimiz ayın öne çıkan gelişmeleri ve haritadaki değişimler şöyle:

Rakka sınırlarından tamamen IŞİD çıkarıldı. ABD destekli savaş uçaklarının desteğiyle YPG unsuları şehir merkezinde ve kırsalda kontrolü sağladı. Güneydeki petrol şehri Deyri Zor’da ise ABD ve Rusya’nın farklı alanlarda YPG’ye hava desteği sağladığı gözlemlendi. Şu an Deyri Zor kuzey doğusu ve güneyindeki çöl bölgelerinde örgütün kontrol ettiği alanlar mevcut. Fakat bu alanlar içerisindeki yerleşim yeri sayısı çok az.

https://stratejikortak.com/2018/01/zeytin-dali-harekati-harita.html

Muhaliflerin kontrolündeki Dera, Doğu Guta ve İdlib‘te ise yer yer rejim güçlerinin savaş uçaklarıyla saldırı düzenlediği tespit edildi. Kasım ayı son bir yıl içerisinde ülkenin geçirdiği en sakin dönemlerden biri olduğu söylense de bine yakın sivilin saldırı ve çatışmalarda hayatını kaybettiği rapor edildi.

17 Aralık 2017: Suriye’de IŞİD’in kontrolünde hiçbir yerleşim yeri kalmazken, terör örgütü sadece bazı kırsal alanlarda (çöl bölgelerinde) işgali sürdürüyor. Bir diğer terör örgütü YPG ise Fırat Nehri’nin kuzey hattını (Deyri Zor şehir merkezi hariç) kontrol ediyor.

Suriye son durum haritası (17 Aralık 2017)

Zeytin Dalı Harekatı: Afrin Son Durum Haritası

1 Aralık 2017:

Geçtiğimiz aya ait olan Suriye haritası için burayı inceleyebilirsiniz.

Zeytin Dalı Harekatı: Afrin Son Durum Haritası

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

– İngiltere Savunma Bakanı Williamson, “Irak ve Suriye’de IŞİD’e katılan İngiliz vatandaşı sayısı en az 800. Bunların ise 130’u öldü” dedi.

– ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Suriye’de çözüm görüşmelerine katılmasını önemli bulduklarını söyledi.

– YPG kontrolündeki Menbiç Askeri Meclisi’nin kadın militanlar için düzenlediği mezuniyet töreninde halayın başını ABD’li kadın asker çekti.

– ABD’de Yüksek Mahkeme, Suriye, Libya, Somali, İran, Yemen ve Çad vatandaşlarına yönelik ‘Trump’ın seyahat yasağını’ yürürlüğe sokma kararı aldı

– SDG’den kaçan sözcü Silo, “Birçok silah ve mühimmat Türk savaş uçakları hedef almasın diye ABD’lilerin olduğu (üslere) yerlere bırakılıyordu” dedi.

– Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ‘Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgeleri’ ifadesini kabul etmediklerini söyledi.

– Suriye’de başkent Şam’ın batı kırsalında ÖSO’ya bağlı Cebel Şeyh Kuvvetleri Birliği, rejime ait bir helikopteri düşürdü.

– Pentagon’un Ortadoğu Sözcüsü Pahon, “ABD, Türkiye’yi tehdit edebilecek tüm silahları YPG’den geri alacak. Envarterin listesi Türkiye’de var.” dedi.

– Suriye’de iç savaşın başladığı günden bu yana yapılan zirveleri, alınan kararları ve Suriye son durum haritalarını kronolojik olarak bir araya getirdik.

https://stratejikortak.com/2017/11/suriye-zirve-astana-cenevre-soci.html

– ABD, Rakka operasyonu için 6 Haziran’da Suriye’ye konuşlandırdığı 400 kişilik topçu birliğini geri çekeceğini duyurdu.

– Rusya Savunma Komitesi Başkanı Bondarev, ABD’nin Suriye’de kalma ve ülkede hava üstünlüğünü ele geçirme planlarına karşı olduklarını söyledi.

– Pentagon, ABD’nin YPG’nin de içinde olduğu SDG ile işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.

– Suriye’de rejime bağlı Ulaştırma Bakanı Hamud, Irak, İran ve Ürdün’den sonra Türkiye’ye uzanan demiryolu hattı da inşa edebileceklerini söyledi.

– PTT, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde Cerablus ve El Bab’ın ardından şimdi de Çobanbey’e (Rai) şube açma kararı aldı.

– Suriye’nin güneyindeki ABD destekli ÖSO grubunun lağvedildiği, böylece Washington yönetiminin ülkede sadece YPG’yi desteklediği bildirildi.

– Birleşmiş Milletler Suriye’nin resmi olarak Paris İklim Anlaşması’nı imzaladığını açıkladı. Böylece dünyada bu anlaşmayı imzalamayan tek ülke ABD kaldı.
– Suriye’nin Halep şehrinde Rus savaş uçaklarının pazar yerine düzenlediği hava saldırısında ölü sayısı 57’ye yükseldi.

– Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu üyesi Eliko, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’deki El Nusra’ya karşı operasyon yapması gerektiğini söyledi.

– Rusya, ABD ve Ürdün, Suriye’nin güneyindeki gerilimi azaltma bölgesinde ateşkes sağlanması konusunda anlaşma imzaladı.

– Putin ile Trump görüşmelerinin ardından ortak açıklama yaparak Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda anlaşıldığını açıklandı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz