Suriye Son Durum Haritası (Kasım 2017)

62400
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Kasım 2017 itibariyle sizler için hazırladık. Çatışmaların devam ettiği Rakka, İdlib, Deyri Zor, Şam, Guta ve Mayadin’de neler oluyor?

Kasım ayı itibariyle Suriye’de rejim güçleri 97.869 km2’lik alanda kontrol sağlamaktadır. İkinci olarak ABD desteğiyle ilerleyen YPG güçleri, kontrolü altında bulunan toprakları genişleterek 50.403 km2’lik büyük bir alanda hakimiyet kurdu. IŞİD, Mart ayında 80380 km2’lik alanı kontrol ederken, bu ay itibariyle topraklarının yüzde 85’ini kaybetti.

Suriye’deki taraflar: Kim hangi bölgeyi kontrol ediyor. [Grafik: syriancivilwarmap]
Rakka

Rakka’nın kontrolünün tamamen ABD destekli YPG’nin kontrolüne geçtiği bölgede, bu toprakların ve petrol kuyularının kontrolü konusunda ABD, Suudi Arabistan ve bazı Batılı ülkelerin görüşmeler yaptığı bildirildi. Şu anda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısındaki YPG’nin kontrolü altında bulunan bölgede ABD’nin hava saldırıları da yüzde 90 oranında düştüğü gözlemlendi.

İdlib

Türk Silahlı Kuvvetleri, İran-Türkiye-Rusya’nın belirlediği çatışmasızlık bölgelerinden biri olarak kabul edilen İdlib’te gözlem noktaları kurdu. Afrin’in güneyinde İdlib’te kurulan noktalar ile şehirdeki Heyetül Tahrir-i Şam (HTŞ) -Nusret Cephesi- ile diğer muhalif gruplar birbirinden ayrılacak.

Deyri Zor

Savaşın devam ettiği Deyri Zor’un kuzey bölgesindeki petrol kuyularında YPG’nin ilerleyişi sınır hattı yönünde sürerken, rejim güçleri şehri tamamen IŞID’in elinden aldı. Rejim unsurları ayrıca Deyri Zor güneyindeki stratejik Mayadin beldesinde de kontrolü sağladı.

9 Kasım 2017:

Suriye son durum haritası – 9 Kasım 2017

7 Kasım 2017:

1 Kasım 2017: 

Suriye savaş haritası (01.11.2017) – Harita: SuriyeGundemi.com

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye Kongresi’nin ertelenmediğini, Rusya, İran ve Türkiye’nin konu üzerinde anlaşmaya çalıştığını söyledi.

– Suriye, Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacağını ilan etti. Böylece anlaşmayı desteklemeyen BM ülkesi olarak geriye bir tek ABD kaldı.

– Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın, “Rusya (PYD’nin de davet edildiği) Suriye toplantısını erteledi. Değiştirmezlerse daha ileri bir tarihte yapılacak.” dedi.

– Rejim güçlerinin aksine Rusya Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, “Türkiye’nin İdlib’teki duruma istikrar getirmesini umuyoruz” dedi.

– Suriye’de Esad rejimi, PYD’nin ele geçirdiği bölgelerden çıkması karşılığında özerklik vermeyi önerdi, örgüt federasyon istedi. [AA]

– Türk askerinin Zap operasyonu kapsamında bayrak diktiği bölge, savaş haritalarında Türkiye kontrolünde gösteriliyor.

– ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Washington, Beşar Esad’ın rolünün olmadığı birleşik bir Suriye istiyor.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson

– Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan BM misyonunun görev süresinin uzatılmasını veto etti.

– İngiltere’de parlamentonun Suriye ve Irak’ta YPG’ye sunduğu yardımlara ilişkin ‘koşulları belirlemek’ için soruşturma yapacağı bildirildi.

– İdlib’te bulunan HTŞ’nin (El Nusra) Afrin’in güneyindeki bölgelerden çekilerek TSK’ya bırakacağı iddia edildi.

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivil yönetim kurularak Başbakan atandı. Girişimi aşiretler ve HTŞ(El Nusra) de destekliyor.

– Tarihte ilk kez bir Suudi Arabistan Kralı Rusya’yı ziyaret etti ve Suriye’de anlaşma sağlandığıını duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Rusya’nın Suriye’de 2. yılını dolduran askeri müdahalesi sonucu en az 5 bin 233 sivilin öldüğünü bildirdi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz