Afrin Operasyonu Başladı: “Zeytin Dalı Harekatı”

1841

Beklenen Afrin Operasyonu başladı. TSK operasyonun adının “Zeytin Dalı Harekatı” olduğunu duyurdu. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssünden kalkan tam kapasite yüklü F-16 savaş uçakları Suriye’de PYD/PKK mevzilerini bombalamaya başladı. Aynı zamanda Azez’de konuşlu ÖSO grupları Afrin’e doğru harekete geçmiş durumda.

Saat 17:00’da başlayan hava harekatı ile beklenen Afrin Operasyonu fiilen başlamış oldu. Daha önce İHA’lar ile ve çeşitli keşif faaliyetleri ile belirlenmiş olan PYD noktaları Türk F-16 savaş uçaklarının ağır hava bombardımanı altında.

Türk F-16 uçakları PYD noktalarını bombalıyor

Harekatın Kod Adı: “Zeytin Dalı”

Reuter haber ajansının geçtiği bilgiye göre PYD tarafından açılan taciz ateşinin ardından başlayan hava harekatı ile PYD mevzileri bir bir imha ediliyor. TSK tarafından yapılan açıklamaya göre “Zeytin Dalı Harekatı” olarak adlandırılan Afrin Operasyonu bu şekilde fiilen başlamış oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, “TSK havadan harekata başlamıştır” açıklamasında bulundu. Yıldırım, “Şu an itibarıyla kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz, Afrin’de PYD/PKK ve DEAŞ unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Türk ve dünya televizyonlarında canlı olarak yayınlanan Zeytin Dalı Harekatı görüntülerinde Türk savaş uçaklarının PYD noktalarını ağır bir şekilde bombardıman altına aldığı görülüyor. Bunun yanında Kilis’te konuşlanan T-155 Fırtına Obüsleri de karadan Afrin’i yoğun ateş altına almış durumda.

F-16’lar ve T-155 Fırtına Obüsleri PYD noktalarını imha ediyor

Zeytin Dalı Harekatı’na Giden Süreç

Afrin’deki PKK/PYD terör örgütü varlığından rahatsızlığını uluslararası camiada uzun zamandır dile getiren Türkiye bir yandan da terör ittifakına karşı askeri hazırlıklarını sürdürüyordu. Özellikle haziran ayından bu yana sıklaşan askeri sevkiyatlar “Afrin Operasyonu ne zaman başlayacak?” sorularını beraberinde getiriyordu. Ve sonunda “Zeytin Dalı Harekatı” adı altında beklenen operasyon başladı.  Birçok askeri uzmana göre hava harekatı ağırlık olacağı tahmin edilen operasyon beklenildiği gibi Türk F-16 savaş uçaklarının yoğun bir hava harekatı ile başlamış durumda.

Türkiye’nin bölgeye sevk ettiği askeri unsur ve envanter, Afrin Operasyonu hakkında önemli fikirler vermekteydi. Beklenildiği gibi hava harekatı ve Fırtına Obösleri yoğunluklu olarak başlayan Zeytin Dalı Harekatı, OSÖ birliklerinin kara ilerleyişi ile devam ediyor.

Kilis’te konuşlanan Fırtına Obüsleri bölgeyi yoğun ateş altına alıyor

Zeytin Dalı Harekatı: Afrin Son Durum Haritası

Afrin Son Durum (Operasyona İlişkin Kısa Notlar)

  • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yozgat’ta yaptığı açıklamalarda, “Önümüzdeki günlerde terörden arındırma operasyonunu Afrin’le devam ettireceğiz.” dedi. Erdoğan konuşmalarında şu önemli açıklamayı da kaydetti: “Fırat Kalkanı harekatında ne dedik? “Bir gece ansızın gelebiliriz.” Şimdi Afrin’de de aynı şeyi söylüyoruz. Bir gece ansızın gelebiliriz.” Erdoğan daha öncede “Artık bıçak kemiğe dayanmıştı. Ülke olarak milletimizi tehdit edenleri kaynağında bertaraf edeceğiz. Sınırımızın öte tarafında hakkından gelmeye hazırız.” demişti.
  • Dışişleri Bakanlığından da bölgenin Türkiye’ye tehdit oluşturduğu ve bu durumda istenildiği zaman müdahalede bulunabileceği açıklaması geldi.
  • TSK ve Türk Polisi tarafından sınınırda güvenlik üst seviyeye çıkarıldı. Halkın da TSK ve Polise desteği büyük.
  • Rusya, konuyla ilgili PYD(dolayısıyla ABD) ile Türkiye arasında kalmış durumda. Rusya’nın tutumuyla ilgili yetkililerden net bir açıklama gelmezken iki ihtimal düşünülüyor: 1- Suriye’de yeni bir döneme girilmişken Rusya’nın dengeleri değiştirecek olan bu gelişmede çekimser kalacağı. 2- Rusya’nın Afrin Operasyona kısmen rıza göstereceği.
  • ABD, 2017’nin sonlarında SDG’yi bölgedeki polis güç olarak tanıyacaklarını ve bunun için yardım edeceklerini duyurmuştu. İlerleyen zamanlarda de facto statüsünde bulunan Kuzey Suriye’yi, SDG/PYD öncülüğünde devlet olarak kabul edeceğini ilan etti. Bunun üzerine Türkiye, sınırda bir terör devletinin kurulmasına karşı kırmızı çizgisi kararlılıkla sürdürdü ve Afrin Operasyonu için hazırlıklara hız verdi. Tam bu noktada ABD, SDG’den oluşan 30.000 kişilik bir ordu oluşturma ve Türkiye sınırına konuşlandırma kararı aldı.

PKK/PYD Terör Örgütü Gözünden Afrin Son Durum

  • Uluslararası hiçbir gücün olası bir Afrin saldırısına sessiz kalmayacağını duyuran PYD Lideri ve Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi üyesi Salih Müslim, “Böyle bir saldırı gelişirse, savaşın Türkiye’nin içine sıçraması ve Türkiye’nin yıkılmaya başlaması anlamına gelir” dedi.
  • PKK/PYD kanadından ise bazı üst düzey teröristlerin yapmış olduğu açıklamalara göre devletleşme ve ordu kurma düşüncesi, örgütün öncelikli stratejisi haline geldiği anlaşılıyor. PYD/PKK, son zamanlarda Afrin üzerinden Azez’deki yerleşim birimlerine saldırılar düzenliyor. Saldırılara zaman zaman Suriye’nin Türkiye sınır hattındaki Fırat Kalkanı Harekatı alanı ve İdlib gerginliği azaltma bölgesinde konuşlu TSK unsurları müdahale ediyor.
  • PKK/PYD sempatizanlarının muhtemel Afrin Operasyon için endişeleri var fakat bunun yanında operasyonun başarılı olamayacağına dair umutları da var. Ayrıca terör örgütü sempatizanları Erdoğan’ın Afrin için kurduğu cümlelerin içinin boş olduğunu fakat yinede teyakkuzda olmaları gerektiğini söylüyorlar.
  • Salih Müslim; “Afrin hiçbir zaman Kobane’den az olmayacak. Saldırırlarsa belalarını bulacaklar! Sert kayaya çarparlar.” şeklinde tehditlerde bulunuyor.
  • PKK/PYD sempatizanları Afrin’in kurmak istedikleri terör devleti için çok kritik olduğunu ve gerekirse etten bir çemberle bölgenin korunması gerektiğini söylüyorlar.
  • PKK/PYD sempatizanları arasında Avrupa’ya çağrıda bulunanlar da mevcut. Özellikle sosyal medyada “Bölgenin istikrarı Avrupa’nın istikrarı” şeklinde beyanlarda bulunuyorlar. Ayrıca Afrin’e destek için Avrupa’daki terör örgütü sempatizanlarına gösteri yapmaları gerektiğini söylüyorlar.

Afrin’de Son Durum: Harita ve Operasyonel Gelişmeler

Zeytin Dalı Harekatına ilişkin gelişmeleri ilerleyen zamanlarda güncelleyeceğiz…

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz