Süleymani Öldü, O Kurtuldu: Abdul Rıza Şahlali

468

Pentagon’un İran’ın Ortadoğu politikası açısından mühim isimlerinden olan Kasım Süleymani’ye Irak’ta suikast düzenlediği gece, Devrim Muhafızları’ndan önemli bir ismi daha hedef aldığı açıklandı. Washington Post‘a konuşan yetkililer, Şahlali’nin de öldürülmesinin planlandığını ancak operasyonun başarısız olduğunu bildirdi.

Hedefteki ismin Abdul Rıza Şahlali (Abdul Reza Shahlali) olduğu ortaya çıktıktan sonra, Kasım Süleymani kadar ünlü olmayan ancak ABD’nin başına 15 milyon dolar ödül koyacak denli önemli bir isim olarak gördüğü Şahlali’nin kim olduğu sorusu akıllara geldi.

Abdul Rıza Şahlali Kimdir?

1957 doğumlu Abdul Rıza Şahlali namı değer Hacı Yusuf, İran’ın Yemen’deki en kritik komutanlarından birisidir. Kudüs Gücü kuvvetlerine bağlı olarak görev yapmaktadır. Sanaa’da Husilerin kontrol ettiği bölgede yaşamını sürdürdüğü iddia edilmektedir.

Şahlali, İran’nın Yemen İç Savaşı‘nda Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’na ve Hadi yönetimine karşı Şii isyancılar olan Husileri destekleme politikasının kilit figürlerindendir. Açlık, susuzluk ve sefaletin hüküm sürdüğü, hastalıkların toplu bir şekilde insanları öldürdüğü Yemen’de, Husilere yeni militan sağlamak amacıyla nakit akışı sağladığı bilinmektedir.

Şahlali’nin aynı zamanda Irak, Kerbela’da ABD askerlerine saldırı emri verdiği, bu saldırı sırasında 3 askerin yaşamını yitirdiği değerlendiriliyor. Öte yandan, Suudi Arabistan’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde büyükelçilik görevi yapan, Adil el Cubeyr’e 2011 yılında suikast emri verdiği rapor edilmekte.

Şahlali, Kasım Süleymani’den sonra, ABD’nin sıradaki hedefleri listesinde.

[irp posts=”24001″ name=”15 Maddede İran’ın Öldürülen Kilit İsmi Kasım Süleymani”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz