Bir Asırlık Asker Tom Moore’un COVID-19 ile Mücadelesi

478

Günümüzde yaşanan virüs krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere, ülke çapında yaşanan sağlık sorunları ile mücadele etmekte oldukça zorlanıyor. Bu zorlu süreçte İngiliz hükümetine en büyük desteklerden biri de, İkinci Dünya Savaşı gazisi olan Tom Moore’dan geldi. Geçtiğimiz ay 100. yaşına basan Moore, COVID-19’e karşı yürütülen mücadelenin en büyük kahramanlarından biri olarak görülüyor.

Tom Moore’un ordu yıllarından bir fotoğrafı.

30 Nisan 1920’de Yorkshire’de doğan Moore, inşaatla uğraşan bir ailenin mensubuydu. Bir süre inşaat mühendisliği eğitimi gördükten sonra İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle eğitimini yarıda bıraktı ve orduya katıldı. 1941’e kadar anavatanda görev yaptı. Daha sonra Hindistan’a sevk edildi ve 1 Ekim 1942’de teğmenliğe terfi etti. Batı Burma’da Japonlarla savaştı ve Japon teslimiyetinin ardından Sumatra’da görev yapmaya başladı. Bu esnada yüzbaşı rütbesine yükseldi. Sumatra’daki görevinin bitmesiyle birlikte İngiltere’ye döndü ve askeri eğitmenlik yaptı.

Ordudan ayrıldıktan sonra inşaat sektörüne yöneldi ve çeşitli şirketlerde yöneticilik yaptı. 1968’de evlendi. Motosikletlere yönelik ilgisinden ötürü motor yarışlarına katıldı. Bu yarışlarda ödüller kazanarak adından söz ettirdi. BBC’nin yayınladığı yarışma programlarında yarışmacı olarak yer aldı. 2018’de cilt kanseri tedavisi gördü. Kalça ve dizindeki kırıklar yüzünden uzun süre hastanede kalmak zorunda kaldı.

Virüsle Mücadelesi

Yüzüncü doğum gününde bahçesinin etrafında yüz tur atmayı başardığı takdirde halkın, virüsle mücadele eden İngiltere Ulusal Sağlık Merkezi’ne bağış yapmasını isteyen Moore, 16 Nisan’da hedefine ulaştı ve toplamda 2.5 kilometre yol kat etti. Bu sayede binlerce insan Ulusal Sağlık Merkezi’ne bağış yapmaya başladı. İlk başta beş bin sterlinlik bağış hedeflendiyse de yürüyüşün Twitter, Facebook vs. gibi platformlarda yayılması üzerine para gitgide katlandı ve nihayetinde 30 milyon İngiliz sterlinine ulaşıldı. Toplamda 1.5 milyon İngiliz bağış kampanyasına katıldı ve tüm ülke genelinde büyük rağbet gördü. Başlattığı kampanya sonrası göz yaşlarına hakim olamayan Moore, basına verdiği röportajda şu sözlere yer verdi:

“Bu yürüyüşe başladığımda, bu kadar rağbet edileceğini düşünmemiştim. Gerçekten şaşırtıcı bir sonuç elde edildi. Bizim için çalışan sağlık personelleri toplanan parayı sonuna kadar hak ediyorlar. Hepsi çok cesur bir iş çıkarttı. Şu anda bir savaşın içinde gibiyiz, ön safta savaşan sağlıkçılarımıza bu savaşta sonuna kadar destek vermeliyiz.”

Ünlü İngiliz şarkıcı Michael Ball, BBC Breakfast programında Moore’a ithafen “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” şarkısını söyledi ve kendisine duyduğu derin hayranlıktan bahsetti. Basın tamamıyla Moore’a odaklandı ve bu süreçte kendisiyle 50’ye aşkın röportaj yapıldı. Başbakanlık sözcüsü, bu bağışın asla karşılıksız kalmayacağını belirterek Moore’a İngiliz hükümetinin sahip çıkacağını müjdeledi. Öte yandan yaklaşık 800.000 İngiliz, Moore’un şövalye ilan edilmesini isteyen kampanyaya katıldı ve binlerce imza toplandı. Kraliyet ve ordu tarafından kendisine madalyalar takdim edildi.

Kendisine takdim edilen madalyayı gösteriyor.

Rütbesi, onursal olarak albaylığa yükseltildi. Askeri kariyeri hakkında belgesel çekilmesine karar verildi ve 8 Mayıs’ta yayınlanmak üzere çalışmalara başlandı. Ayrıca bu başarısından ötürü Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdi. Ordunun talimatı doğrultusunda İngiliz Hava Kuvvetleri’ne bağlı Spitfire uçakları Moore’un evinin üzerinde gösteri uçuşu yaptı. Prens Charles, Antonio Guterres, II. Elisabeth gibi isimlerden tebrik ve teşekkür mesajı aldı. Moore’u kendisine rehber olarak edinen birçok insan, çeşitli etkinlikler düzenleyerek virüse yönelik mücadelede sağlık personellerine yardım etmek için uğraşıyor.

KAYNAK

bbc.com/news/uk-england-beds-bucks-herts-52278746

edition.cnn.com/2020/04/30/uk/tom-moore-100-birthday-scli-intl-gbr/index.html

theguardian.com/world/2020/may/01/hes-just-a-wonderful-man-how-captain-tom-became-a-superstar-fundraiser

en.wikipedia.org/wiki/Tom_Moore_(fundraiser)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz