Rus Muhalif Lider Aleksey Navalni ve Putin’in Sarayı

1023

Geçtiğimiz günlerde Almanya’daki tedavisinin ardından Rusya’ya dönen Alexei Navalny, uçağının başkent Moskova’ya inmesinin ardından havaalanı polisi tarafından gözaltına alındı. Bu gözaltı sonrası Navalny Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, çok dikkat çeken bir video paylaştı. Videoda Navalny, Putin’in dudak uçuklatan 1.3 milyar dolarlık devasa sarayını anlattı. Navalny’in anlattığı bu sarayın özelliklerine geçmeden önce, Navalny’i kısaca tanıyalım.

Aleksey Navalni Kimdir?

4 Temmuz 1976 tarihinde Moskova yakınlarında doğdu. Asıl mesleği avukatlık olan Alexei Navalny adını 2008 yılında Rus siyasetindeki ve kamu şirketlerindeki yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma uygulamalarını ifşa eden blog yazılarıyla duyurdu.2011 yılındaki parlamento seçimleri öncesinde takipçilerine iktidar partisi dışında herhangi bir partiye oy vermeleri çağrısında bulunan Navalny, parlamento binası önündeki bir protesto gösterisi sırasında tutuklanarak 15 gün hapis yattı.

2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Putin, Navalny’nin geçmiş çalışmalarına dair soruşturma başlattı. Kirov’da bir yolsuzluk suçu sebebiyle beş yıl hapis cezasına çarptırılan Navalny, ertesi gün bir üst mahkeme tarafından salıverildi. 2013 yılında Moskova belediye başkanlığı seçimlerine katılan Navalny, seçimi yüzde 27 oy alarak, Putin’in adayı Sergei Sobyanin’in ardından ikinci sırada tamamladı.

Şubat 2017’de ülke çapındaki yolsuzluk karşıtı gösterilerde başı çeken Navalny, Başbakan Dimitri Medvedev’i milyar dolarlık emlak imparatorluğu ile bağlantısını ortaya koyan yazıları sebebiyle kışkırtıcı rol oynadığı gerekçesiyle tutuklandı. 15 gün sonra serbest bırakıldı. Ağustos 2019’da bir protesto gösterisi sonucu tutuklanarak 30 gün hapis cezasına çarptırılan Navalny aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Hapishanede zehirlendiği iddiasıyla hükümeti suçladı.Geçen yıl 20 Ağustos’ta Sibirya’dan Moskova’ya giden bir uçakta hastalandı ve uçak Omsk’a acil iniş yaptı. Birkaç gün sonra Navalny’nin Novichok sinir gazıyla zehirlendiği açıklandı. Tedavisi için Berlin’e götürüldü. 23 Eylül’de hastaneden taburcu edildi. 17 Ocak 2021’de Rusya’ya döndü ve ülkeye vardığında gözaltına alındı.

Putin’in Sarayı

Gözaltına alındıktan sonra Alexei Navalny’in ekibi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yasa dışı kaynaklarla Karadeniz kıyısında kendisine lüks bir saray yaptırdığını öne süren bir video yayınladı. 48 saat içerisinde 53 milyondan fazla kişi bu videoyu izledi. Navalny’nin iddialarına göre, Putin’in sarayı tam olarak 1.3 milyar dolar değerinde ve binanın bahçesinin büyüklüğü ise Monaco’nun 39 katı.

Binanın Putin tarafından, petrol devlerine rüşvet olarak sipariş edildiğini öne süren Navalny; sarayda kumarhane, yer altı buz hokeyi sahası ve üzüm bağı olduğunu da öne sürdü.
Navalny ayrıca “Mülkün etrafı aşılamaz tellerle kaplı, kendi limanı, kilisesi, güvenlikleri, özel izin sistemi, uçuşa yasak bölgesi ve hatta sınır kontrolü var” dedi. Videoda belirtildiğine göre mülkün çevresindeki 70 kilometrekarelik arazinin sahibi ise Federal Güvenlik Servisi (FSB).

Kremlin’in Açıklamaları

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaları eleştirerek, “Bunlar temelsiz iddialar, tamamen saçmalık. Rusya cumhurbaşkanı her yıl mal varlığını açıklıyor. Putin’in böyle bir sarayı yok. Kendisinin herhangi bir sarayı bulunmuyor. ” dedi.

[irp posts=”24537″ name=”2000’den Bugüne Putin’in Rusyasında Yaşanan 20 Önemli Olay”]

KAYNAK

https://www.themoscowtimes.com/2021/01/20/kremlin-calls-navalnys-viral-putin-palace-report-nonsense-a72669

https://www.dw.com/en/alexei-navalny-russia-activist/g-39208571

https://www.bbc.com/news/world-europe-55732296

https://tr.euronews.com/2020/08/20/rus-muhalif-siyasetci-aleksey-navalny-kimdir

https://edition.cnn.com/2021/01/20/europe/putin-palace-navalny-russia-intl/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexei_Navalny

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz