Leopard-2A4:TİYK ASELSAN ve BMC Ortaklığı

446
LEOPARD-2A4

Leopard-2A4 Tankları İçin ASELSAN ve BMC Ortaklığı!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterindeki Leopard-2A4 tanklarının modernizasyonu için ilk defa 2022 yılında duyurulan ”Tanklara İlave Yetenek Kazandırma(TİYK)-LEO 2A4” projesinin sözleşmesi ASELSAN ve BMC ortaklığında imzalandı.

İlk Modernizasyon M-60T FIRAT Modernizasyonu

M60TM
M60TM Fırat Modernizasyonu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elindeki tankların modernizasyonu anlamında ilk somut adım Fırat Kalkanı Harekatı zamanında M60T Sabra tanklarının ”FIRAT” modernizasyon geçirerek M60-TM’ye yükseltilmesi ile gerçekleşmişti. Bu modernizasyon ile birlikte M60T Sabra tankları dünyada yalnızca üç ülkede bulunan ”Aktif Koruma Sistemi’ne sahip olmuştu.

LEOPARD-2A4 T1 İlave Zırh Modernizasyonu

Leopard-2A4 ROKETSAN
Leopard-2A4 T1 İlave Zırh Entegrasyonu

M60-TM’lerin ardından ise Leopard-2A4 tankları için uygulanan ilk modernizasyon ROKETSAN tarafından gelmişti. ROKETSAN tarafından geliştirilen Leopard-2A4 T1 İlave Zırh Modernizasyonu ile birlikte Leopard-2A4’ler ROKETSAN tarafından güçlendirilmiş ilave zırh korumasına sahip oldu. Toplamda 40 adet Leopard-2A4 tankı bu modernizasyona tabii tutularak 2021 yılında teslim edildi.

BMC ALTAY Kuleli Leopard-2A4 Modernizasyonu

Leopard-2A4 BMC
BMC Modernizasyonu ile Birlikte Leopard-2A4

Yeni Nesil Altay projesini geliştiren BMC Savunma tarafından ise şase kısmı aynı kalan Leopard-2A4 tankına ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın ana kulesi entegre edilerek daha farklı bir çözüm geliştirilmişti ancak bu modernizasyon paketi için seri üretim sürecine girilmedi ve yalnızca gösterim olarak kaldı.

Leopard-2A4 Aktif Koruma Sistemi’ne Kavuşuyor!

Leopard-2A4 TİYK

ASELSAN ve BMC ortaklığında yürütülecek olan Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması (TİYK) LEO-2A4 modernizasyonu ile birlikte Leopard-2A4 tanklarına yalnızca ilave zırh entegresi değil aynı zamanda tankların atış kontrol sisteminin yenilenmesi, uzaktan komutalı silah sistemi entegrasyonu, tank lazer uyarı sistemi ve aktif koruma sistemi entegrasyonu sağlanması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada söz konusu modernizasyon kapsamında 81 adet Leopard-2A4 Ana Muharebe Tankı’nın (opsiyonel adet belirlenmiş değil) modernizasyona tabii tutulması planlanıyor.

Kaynak: Mavi Savunma

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz