İtalyan Başbakanı Meloni’den Stratejik Göçmen Adımı

105

Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika’dan ülkeler, Pazar günü düzensiz göçü yavaşlatmak ve insanları evlerini terk ederek Avrupa’ya ulaşmaya iten baskılarla mücadele etmek için Roma’da toplandı ve anlaşmaya vardı. Türkiye’nin bakan gönderdiği konferansa birçok ülke Başbakan seviyesinde katılımda bulundu. Şimdi olayı anlatıyorum.

İtalya’nın yeni başbakanı Giorgia Meloni, seçilmeden önce Macron’u eleştirdiği bir konuşmasında şunları söylemişti:

“Fransa nükleer reaktörleri için kullandığı uranyumun yüzde 30’unu Nijer’den çıkarıyor. Hal böyleyken Nijer nüfusunun yüzde 90’ı elektriksiz yaşıyor. ‘Bize ders vermeye kalkma Macron!’ Çünkü Afrikalılar senin politikan yüzünden kıtalarını terk etmek zorunda kalıyor. Çözüm Afrikalıların Avrupa’ya göç etmesi değil. Afrika’nın Avrupalılardan kurtulmasıdır.”

Şu anki konferansın da ana amacı bu. Afrikalıların İtalya’ya, yani Avrupa’ya akın etmesini engellemek istiyor. İnsanların göç etmesini engellemek için kendi ülkelerinde düzen getirmek, kaosu sona erdirip iş alanları yaratmak. Bir dahaki toplantı bağış üzerine olacak. İnsan kaçakçılığının engellenip, bunun hayata geçirilmesi ile diğer plan devreye girecek. İnsan gücü…

Meloni “ırkçı” şeklinde nitelendirilse de tamamen davası “göçmen karşıtlığı” değil. Öyle ki ülkesi Avrupa’nın en yaşlı nüfusuna sahip ülkelerinden. Bu nedenle ihtiyaç olan iş gücünü, yasa dışı yollardan değil de “Kanada gibi” seçerek, doğrudan ihtiyaca göre sektöre “kanalize :)” edecek. Konu hakkında İtalya hükümeti, AB vatandaşı olmayanlar için 2023’ten 2025’e kadar 452.000 yeni çalışma vizesi verme kararı aldı. COVID’den önce (2019) bu sayı sadece 30 bindi.

Avrupa Birliği, her ne kadar Tunus halkı tepki gösterse de Tunus ile göçmenler konusunda anlaşma imzaladı. Bu çerçeveyi de diğer Kuzey Afrika ülkeleri ile genişletmek istiyor. İtalya da sorunun doğrudan muhatabı olan en büyük Akdeniz ülkelerinden olduğu için taşın altına elini koymak zorunda. Ama benim en çok dikkatimi çeken şey, konferansa Fransa ve İspanya’nın katılmaması. Meloni gerçekten Macron’un planlarının tam tersi noktada. Bakalım görüşmeler nasıl ilerleyecek, takipteyiz

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz