Yunan Askerinin Gözünde Kıbrıs Harekatı

730


1950’li yıllarda Rumlar her alanda, acımasızca Türk köylerine saldırırken, yaşananlar Türkiye’de kaygıyla izleniyordu. İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’nin görüşmeleri sonuç vermiyordu. Bir de 1967 yılında Enosis (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanma) hayali ile yanıp tutuşan Yunan ordusunun Yunanistan’da darbe yapması ve Kıbrıs’taki Rumların başındaki Makarios’a baskı uygulamaya başlaması, Türklerin aleyhine olan durumu daha da kötü hale getirdi. Her ne kadar Makarios, Enosis hayalinin öncülerinden de olsa, Yunanistan’daki cunta yönetimine “Türkleri şu an kışkırtmayalım” açıklamaları Yunan ordusunu da adadaki ırkçı Rumları da tatmin etmiyordu. Tarih 15 Temmuz 1974’e geldiğinde ise Kıbrıs’ta Makarios’a darbe gerçekleşti ve ırkçılar adada hakimiyeti ele geçirdi. Bu durum ise Türkiye için bardağı taşıran son nokta olmuştu. Katliamlar artacak, Kıbrıs Türkleri sürülecek, adanın kontrolü tamamen Rumlara geçecekti. Türkiye de resmi “garantör” olarak adaya müdahale etti. Çok hızlı bir şekilde karadan ve denizden adaya ulaşan Türk askeri, Yunan askerlerinde şaşkınlık uyandırmıştı. Gerisini Yunan askerinden dinleyelim…

“Hermes_z”nin çevirisine göre Yunan radar operatörü Kremastoulis, “19 Temmuz akşamı gemileri gördüm, bir şeyler olacağını anladığım için rapor verdim. Sabah saat 5’te ise çıkarma gemisi geldi. Türk gemileri Kıbrıs kıyılarının yaklaşık 5 mil açıklarında “hilal” dizilişi yaptılar. Gemilere karşı kaptanımız Girne’den torpido botlarını Türk konvoyunu durdurmak üzere gönderdik ama nafile. Torpido gemimiz, Türk savaş uçaklarının saldırısıyla imha edildi”.

Hava radardaki farklı bir Yunan askeri de “Türk uçaklarına karşı uçaksavarlarımız çalışmıyordu. Türkler nasıl bu kadar hızlı geçebiliyordu. Bu hem şaşırtıcı hem de çileden çıkartıyordu. Ya Türkler bu uçaksavarları içeriden engelledi ya da Türkler bu uçaksavarların aktif olmayacağını biliyordu.” demişti.

Türk ordusu ilerleyişini durdurdu ve Cenevre’de diplomatik görüşmeleri başlattı. Görüşmeleri yürüten Dışişleri Bakanı Turan Güneş baktı olmuyor, 14 Ağustos’ta “Ayşe Tatile Çıksın” kodu ile ikinci harekat başladı ve adanın yüzde 38’inde kontrol sağlandı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz