Japonya 70 Yıl Sonra Rusya ile ‘Barış’ İstiyor

444

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Rusya ile Japonya arasında hâlâ bir barış antlaşması bulunmamasının ‘normal olmadığını’ belirtti ve Rusya ile diyoloğu arttırmak istediklerinin mesajını verdi.

İkinci Dünya Savaşından günümüze yani 70 senedir Rusya ve Japonya arasında İkinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren bir barış anlaşması imzalanmadı. Çünkü bu iki devlet arasında Kuril adaları meselesi söz konusu.

Japonya Rusya’ya karşı olumlu mesajlar verse de Rusya Eylül 2015’de, Tokyo yönetimi Kuril Adaları konusunda ‘tarihi gerçekleri’ kabul etmeli demişti. Asya’da ki bu gelişmelere farklı bir pencereden bakacak olursak; Japonya, 2016 mayıs ayında dönem başkanı olarak G7 zirvesine ev sahipliği yapacak. Acaba Kırım’ı ilhak ettiği için G8’den ‘atılan’ Rusya bu organizasyona davet edilecek mi? Japonya Rusya’ya bakalım ne kadar olumlu mesajlar veriyor, merakla bekliyoruz.

Kuril Adaları Sorunu ve Coğrafyası
Kuril Adaları meselesinin detayına inmeden anlatmak gerekirse;

1949’da Sovyetler Birliği’nin adaları işgal etmesi ve adalarda ikamet eden tüm Japon vatandaşlarını sınır dışı etmesiyle birlikte iki devlet arasında uzun yıllar sürecek olan bu anlaşmazlık başlamış oldu. Aslında 1855’te yapılan Shimoda Anlaşması’nda Rusya, şuan fiilen idaresinde olan ve Japonya’nın da hak iddia ettiği adaları Japonya’ya bırakmıştı. Sonra çeşitli gelişmeler yaşandıysa da sorun hâlâ devam ediyor.

Japonca’da Kuzey Toprakları ve Rusça’da Güney Kuriller olarak adlandırılan Kuril takım adaları Iturup, Kunashiri, Shikotan ve Habomai adalarından oluşmaktadır. Bu adalar zinciri Pasifik okyanusunda bulunuyor. Adaların etrafında zengin balık türleri bulunmaktadır ve bu adalar bölgenin balıkçılık ekonomisi açısından önemli bir yerde. Aynı zamanda adaların açıklarında petrol ve gaz rezervleri olduğu düşünülmektedir.

kuril adaları
Kuril Adaları: Rusya ve Japonya Sınırları

Kaynak: 
http://www.dw.com/tr/japonya-rusya-ile-bar%C4%B1%C5%9Fmak-istiyor/a-18957582
http://www.kureselcatismalar.com/japonya-ve-rusya-arasinda-kuril-adalari-sorunu/

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. ben olsam kuril adalarını japonya’ya satardım. hiç bir yeraltı kaynağı yok zaten topraklarıda verimli değil.
    tek özelliği balıkçılık ama balıçlığı koca rusyada yapabilecek bissürü yer var zaten.
    o bölgede insanda yaşamıyor ki bu japonlar niye istiyor orayı anlamıyorum.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz