[17 Eylül-24 Eylül] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

620

17 Eylül ile 24 Eylül arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– İran, Kuzey Irak’tan kalkan tüm uçaklara hava sahasını kapattığını duyurdu.

– Milli Güvenlik Kurulu: Kuzey Irak’ta referandumun yapılması halinde Türkiye ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını (Ankara Antlaşması) mahfuz tutar.

– Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamalarda, referandumun yapılması halinde yapılacak olan yaptırımların belirlendiği ve bunların uygulanacağı belirtilirken, sınır ötesi operasyonun da seçeneklerden biri olduğu vurgulandı.

– ABD ile İsrail ilk kez İsrail topraklarında kurulan ‘ortak füze savunma üssü’ kurdu.

– Almanya’da genel seçimler yapılıyor. Seçimlerde en dikkat çekici parti ise ilk kez meclise girmesi beklenen aşırı sağcı AFD.

– Fransa Cumhurbaşkanı Macron, tartışmalı “Çalışma Yasası Reformu’nu” onayladı, ülkede uzun süredir devam eden protesto ve grevlerin devam edeceği öngürülüyor.

– Alman hükümeti, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman firmalarına yönelik kredi ve yatırım garantilerini sınırlandırma kararı aldı

– Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Anastasiadis, temmuz ayında durdurulan müzakerelere hemen başlamaya hazır olduklarını açıkladı. Türk Hükümeti ise daha önceki tecrübeler nedeni ile temkinli yaklaşıyor.

– İran yeni bir balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Aynı zamanda IKBY’de yapılacak olan referanduma her fırsatta karşı olduğunu belirten İran, Kuzey Irak sınırında askeri bir tatbikat başlattı.

– BM toplantısında konuşan Suriye Dışişleri bakanı Velid el Muallim, ‘ülkesinin toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir ihlal yaşanması durumunda, karşılık verme haklarının saklı olduğunu’ söyledi.

– ABD ‘den vatandaşlarına IKBY ve Irak’a seyahat uyarısı verildi.

– Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Kerkük’e bağlı Havice’yi DEAŞ’ten kurtarma operasyonunun ilk aşamasının başladığını açıkladı.

– ABD merkezli askeri dergi The National Interest (NI), ABD Genelkurmay Başkanlığı’nın Rusya’nın hibrid savaş taktiklerini ve ABD Silahlı Kuvvetleri’nin bu güce nasıl karşı koymaları gerektiğini anlatan bir ders kitabı yayınladığını yazdı.

– Küba Dışişleri Bakanı Parilla, ABD’nin Küba üzerindeki abluka politikasına tepki gösterdi:  “Bugün ablukayı sıkılaştırma önlemlerini tekrar kınıyoruz ve devrimi imha etmek niyetindeki herhangi bir stratejinin başarısız olacağını tekrar teyit ediyoruz” dedi.

– Çin’den Kuzey Kore’ye ambargo : Tekstil ithalatının yasaklandığı ülkeyle, petrol ihracatının da durdurulduğu bildirildi.

– Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi Myanmar hükümetinin ülkedeki Müslüman azınlığa soykırım uyguladığına hükmetti.

– Rusya ve Çin kanadından, ABD-Kuzey Kore krizi konusunda benzer açıklamalar geldi : “Taraflar tansiyonu düşürmeli, histerinin yükselmesi ölümcül sonuçlara neden olabilir.”

– ABD ve Kuzey Kore arasındaki tansiyon düşmüyor: ABD Başkanı Trump’ın BM Genel kurulunda yaptığı konuşmada Kuzey Kore lideri Kim’e ağır eleştirilerde bulundu. Kuzey Kore kanadından ise yanıt gecikmedi, diplomatik jargonun dışına çıkan karşılıklı tehditlerde Trump Kim Jon-un’dan “deli” diye bahsederken, Kim Jong ise devlet televizyonundan “dengesiz” olmakla suçladığı  Trump’ın şahsına şöyle seslendi : ” O bunak Amerikalı’ya bunun bedelini ödeteceğim!”

– Rusya ve Mısır tarafından ortak düzenlenen ‘Dostluğun Koruyucuları 2’ adlı  askeri tatbikat sona erdi.

– Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe, BM Genel Kurulu’na hitabında, kutsal metinlerde geçen Altın Dev Golyat’a benzettiği ABD Başkanı Donald Trump’ı ve açıklamalarını eleştirdi.

– İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Irak’tan ayrılması durumunda Erbil’le olan bütün anlaşmaları iptal edeceğini belirtti.

– Maduro’dan Trump’a sert çıkış : “Trump uluslararası siyasetin yeni Hitleri’dir.” ayrıca Trump’ın kendisini ölümle tehdit ettiğini de bildirdi.

– Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Latin Amerika ülkelerinin Nicolas Maduro yönetimini devirmek için Venezuella’ya harekat düzenlemeyi planlamadığını söyledi.

– Atlas okyanusunda Irma kasırgasının ardından Maria kasırgasının da 5. seviyeye ulaştığı belirtildi. Maria yüzünden büyük bir yıkım yaşayan Dominika’nın başbakanı Roosevelt Skerrit, “Parayla satın alınabilecek her şeyi kaybettik” dedi.

– ABD Başkanı Trump, Venezuela’ya uygulanan ekonomik yaptırımlara değinirken, Maduro’nun ‘otoriter yönetimi sürdürmesi halinde’ daha ciddi adımların atılabileceğini söyledi.

– Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin muhalefetle görüşmeye hazırlandığını açıkladı. Ülkede aylardır süren protestolar ve yaşanan can kayıplarına rağmen şiddetle karşı çıktığı görüşme için ılımlı yaklaşım sergiliyor.

– Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Kyi, Arakan’da geçen ay başlayan insani krizin ardından ilk kez ulusa seslendi. Bölgedeki insan hakları ihlallerini kınayan ve ihlalllerden sorumlu olanların yargılanacağını söyleyen lider, “Kaçanlarla da, kalanlarla da konuşmak istiyoruz” dedi.

– Çin’de devlet ve askeri kurumlarının katılımı olmadan kurulan özel şirket Link Space, 2020 yılına kadar çok kullanımlık roket üretmeyi planlıyor.

– Japonya Kuzey Kore’den gelebilecek ‘provokasyonlara’ karşı ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasına Patriot (PAC-3) füze savunma sistemi konuşlandırdı.

-İspanya, ‘persona non grata’ (istenmeyen kişi) ilan edilen Kuzey Kore’nin Madrid Büyükelçisi’ni sınır dışı edecek.

– Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. İki taraf da ABD-Çin ilişkilerinin gelişmesi konusunda mutabık kaldı.

Rusya ve Çin, ‘Ortak Deniz 2017’ donanma tatbikatını ikinci safhasına Kuzey Kore yakınında başladı.

– Güney Kore Savunma Bakanlığı ABD’ye ait 2 B-1B bombardıman uçağı ile 4 F-35B hayalet uçağının Kore yarımadası üzerinde tatbikat yaptığını açıkladı. Bu Kuzey Kore’nin 6. nükleer denemesinin ardından ABD’nin bölgede gerçekleştirdiği ilk uçuş olma özelliği taşıyor.

– Pakistan’ın görevden alınan Eski Başbakanı Navaz Şerif’ten boşalan meclis koltuğu için Lahor kentinde yapılan ara seçimi, Şerif’in eşi Gülsüm Navaz Şerif kazandı.

– ABD Başkanı Donald Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yaptığı görüşmede Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için ‘Roket Adam’ takma adını kullandı. Demokratların ABD Senatosu’ndaki lideri Chuck Schumer bu takma adın riskli olduğunu belirtti. Trump daha önce de Kim Jong-un için ‘tatlı bir kurabiyeye benziyor’ demişti.

– Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucu operasyonlarında 18 yaşından küçük çocukların ölmesini eleştiren ülkesinin İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Jose Louis Gascon’u, ‘bir pedofil gibi davranmakla’ suçladı.

– Kuveyt, Kuzey Kore’nin Kuveyt büyükelçisine ülkeden ayrılması için 1 ay süre tanındığını açıkladı. Kuveyt, Pyongyang ile diplomatik ilişkilerin seviyesini de düşürdü.

– BM Güvenlik Konseyi (BMGK) acil olarak toplandı ve  yaptırıma yönelik alınan kararlara rağmen Kuzey Kore’nin balistik füze denemesi yapmasını kınayarak yaptırım kararlarının derhal hayata geçirilmesini istedi.

– Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son füze denemesi sırasında yaptığı açıklamada, ABD’nin ‘askeri seçenekten bahsetmeye cüret edemeyeceği’ bir güç dengesinin sağlanmasını hedeflediklerini açıkladı. Kısacası nükleer faaliyetlerin en az ABD seviyesine gelene kadar devam edeceğini belirtiyor.

– ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın bir tarihte Japonya ve Güney Kore liderleriyle bir araya geleceği belirtildi.

– Azerbaycan’da ‘FETÖ bağlantısı’ suçlaması ile tutuklanarak 3 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan önde gelen muahliflerden Faig Amirov serbest bırakıldı.

– Akdeniz’de can pazarı yaşanıyor : Libya açıklarında bir teknenin batması sonucu 100’den fazla göçmenin kayıp olduğu belirtildi.

– Mısır ordusunun, ABD ile gerçekleştirdiği ‘Parlak Yıldız 2017’ (Bright Star 2017) adlı ortak askeri tatbikatı tamamlandı.

– Libya sahil güvenlik güçlerinin Akdeniz’de 1047 sığınmacıyı kurtardığı bildirildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz