Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2017)

66056
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Ekim 2017 itibariyle sizler için hazırladık. Rakka, İdlib, Deyri Zor ve Mayadin bölgelerinde çatışmalar devam ediyor.

İdlib’te Türkiye, Rusya ve İran’ın çatışmasızlık bölgeleri planları çerçevesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları operasyon için hazırla bekliyor.

Rakka’da ABD desteğiyle ilerleyen YPG unsurları, Suriye’nin petrol cenneti olarak bilinen Deyri Zor bölgesine operasyon başlattı. Bölgedeki petrol sahalarını ele geçiren örgüt, ülkenin en büyük rafinerilerinden bazılarını kontrolü altına aldı. Esad rejimine bağlı güçler ise şehrin güneyindeki kuşatmayı kırdı.

Rakka’da da YPG unsurları şehrin yüzde 75’inden fazlasını IŞİD’den ele geçirdi. Merkezde sadece stratejik tepeler IŞİD’in kontrolünde bulunuyor.

Suriye’de son durum haritası ise şöyle:

16 Ekim 2017: Suriye ve Irak’taki son durum tek haritada…

Suriye ve Irak’ta son durum haritası (16 Ekim 2017)

1 Ekim 2017:

Suriye son durum haritası – 1 Ekim 2017 (Harita: SuriyeGundemi.com – İdlib son durum)

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

– Tarihte ilk kez bir Suudi Arabistan Kralı Rusya’yı ziyaret etti ve Suriye’de iki ülke arasında (Esad gitmeli önceliği kalkarak) terörle mücadele konusunda anlaşma sağlandı.

– Suriye İnsan Hakları Ağı, Rusya’nın Sriye’de 2. yılını dolduran askeri müdahalesi sonucu en az 5 bin 233 sivilin öldüğünü bildirdi.

– Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, “Suriyeli misafirlerimiz kendileri gitse bile biz onları göndermeyeceğiz, bizim ihtiyacımız var” dedi.

– Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı‘ndaki bölgedeki MEB ve Türk yardım kuruluşlarınca onarılan 450 okulda eğitim 1 Ekim’de başladı.

– 26 ÖSO grubundan oluşan Sultan Murat Tugayı, Nasır ve Milli Ordu grupları birleşme kararı aldı. Genel Başkan Türkmen komutan Fehim İsa oldu.

Fehim İsa

– Hamaslı üst düzey bir yetkilinin 5 yıl sonra ilk kez Suriye’yi ziyaret ettiği ve Şam yönetimiyle temaslarda bulunduğu bildirildi.

– PYD’li komutanlardan Mazlum Kobane, “ABD’nin Suriye’de kalmasını istiyoruz, SDG’yi (PKK’nın çatı örgütü) beraber kurduk.” dedi.

– Suriye’de ABD desteğiyle ilerleyen YPG, petrol cenneti olarak bilinen Deyri Zor’daki petrol sahalarını ele geçirmeye başladı. Örgütün bölgedeki ilerleyişi sürüyor.

Deyri Zor haritası: YPG şehrin kuzey kırsalında ilerliyor, rejim güçleri Fırat’ın doğusuna geçti. – 20 Eylül 2017

– Rusya Savunma Bakanlığına göre IŞİD, Suriye’de kendi kontrolündeki toprakların 87’den fazlasını kaybetti.

– Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi.
Suriye’de Esad rejimine bağlı güçler, Fırat’ın doğusuna geçti.

– Genelkurmay Başkanı Akar, bir araya geldiği ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’a, Türkiye sınırında terör kuşağına izin verilmeyeceğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar

– Deyri Zor’daki IŞİD kuşatasını kıran Suriyeli rejim generali, PYD’nin kontrolündeki Kamışlı ve Haseke’de denetimi sağlayacaklarını söyledi.

– Rejim güçlerinin dün Deyri Zor’daki büyük ilerleyişine karşı ABD öncülüğündeki YPG saatler önce şehre operasyon başlattı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Uzay demokrasi ve uzay çağında Ortaçağ zihniyeti halâ soykırımın sonu yok olmaktır…bu çağda kedilere bile din diye soykırım uygulansa o kediler haklı olarak insan yer…kürtlerin birleşmesi çok ama çok normal…normal olmayan yobaz kalma çıkmazıdır…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz