Yaklaşık 8 yıldır süren Suriye iç savaşında stratejik bölgelerden biri olarak bilinen Deyri Zor‘da rejim güçleri ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalar sonrasında şehrin tamamı Esad rejiminin kontrolüne geçti. Geçtiğimiz yıl Rakka ile Musul hattı arasında, IŞİD’in ikmal yolu üzerinde bulunan kent, Fırat Nehri’nin kıyısındaki konumuyla birlikte petrol yatakları açısından stratejik öneme sahip.
Suriye topraklarında bulunan petrollerin büyük bir kısmının bulunduğu kentin kuzeyi ABD destekli YPG kontrolünde. İlerleyen dönemde rejim güçlerinin petrol kuyularının çoğunu ele geçiren YPG unsurlarıyla çatışma yaşayacağı belirtilse de şu an durum biraz farklı.
“Deyri Zor kimin elinde?” sorusunun en net olarak cevabını Deyri Zor’da son durum haritasıyla vermek, kontrol bölgelerinin ayrıntıları nedeniyle daha kesin olacaktır.
Deyri Zor’da Son Durum [TIMELINE]
31 Aralık 2018: IŞİD, Suriye’nin Deyri Zor güneyinde 5 köyü kontrol ediyor, 2 köyde de YPG ile çatışmalar sürüyor.
14 Aralık 2018: YPG, Hacin kasabasını IŞİD’in elinden alırken, ilçenin dış mahallelerinde çatışmalar sürüyor. Örgütün olası sızmalara karşı çevre köylere operasyon düzenlemek için hazırlandığı bildiriliyor.
3 Aralık 2018: ABD destekli YPG, IŞİD’e karşı başlattığı iki yönlü saldırılarda ilerleme sağladı.
1 Kasım 2018: ABD’nin hava desteğini alamayan SDG/YPG bölgeden çekilme kararı aldı. IŞİD, petrol kuyularının da olduğu geniş bir alanda tekrar kontrolü sağlama başladı. Bu karardan iki gün önce TSK, Türkiye sınırındaki ilk olarak Tel Abyad’da daha sonra Kobani’de taciz ateşi açan teröristlere karşı topçu atışında bulunarak 10’dan fazla teröristi etkisiz hale getirdi. YPG, Suriye’nin Deyri Zor kırsalında IŞİD’e karşı süren operasyonları ‘Türkiye’nin saldırıları’ nedeniyle durdurma kararı aldı. Bölgeyi takip edenler, SDG’nin bu kararını ‘yenilgiyi’ bahane etmek olarak yorumluyor.
28 Ekim 2018: IŞİD, yoğun çatışmaların yaşanmasının ardından aylar sonra ilk kez Irak sınırına ulaştı. ABD’nin hava desteğini alamayan SDG bünyesindeki aşiretlerden bazıları SDG’ye olan desteğini çektiğini duyurdu.
27 Ekim 2018: Çöl fırtınasını fırsat bilerek saldırıya geçen IŞİD, ABD’nin hava desteğini alamayan YPG/SDG unsularına karşı ilerleyerek birçok noktayı ele geçirdi.
Deyri Zor’daki petrol kuyularının bulunduğu bölge:
3 Kasım 2017: Rejim güçleri şehrin tamamen IŞİD’den temizlendiğini duyurdu. (Yeşil bölgeler YPG’nin işgal ettiği petrol yatakları)
24 Ekim 2017: Rejim güçleri IŞİD kontrolündeki Deyri Zor kentini kuşatma aşamasında.
8 Ekim 2017: ABD destekli YPG unsurları petrol sahaları ile birlikte şehrin kuzeyinde Fırat kıyılarında ilerleyişini sürdürüyor.
20 Eylül 2017: Rusya, ABD destekli SDG’nin iki defa Suriye ordusuna saldırdığını, SDG’nin saldırılarına anında her türlü yanıtın verileceğini açıkladı.
18 Eylül 2017: Rejim güçleri Fırat’ın doğusuna geçti.
12 Eylül 2017: ABD desteğiyle ilerleyen YPG unsurları Deyri Zor şehir merkezine yaklaşık 6-7 kilometre mesafeye ulaştı. 5 günde hızlı bir şekilde ilerleyen YPG unsurlarına karşı IŞİD’in kırsal bölgelerden çekildiği iddia ediliyor. [HD harita için üzerine tıklayın]
09 Eylül 2017: Deyri Zor’da rejim güçlerine bağlı güneyde kuşatma altında kalan askeri hava üssünün bulunduğu bölgede de IŞİD kuşatması kırıldı.
07 Eylül 2017: Rejim güçleri IŞİD kuşatmasını tamamen kırdı.
03 Eylül 2017: Rejim güçlerine bağlı özel birliklerinin Deyri Zor’daki kuşatmayı kırdığı ve bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiği belirtiliyor. Kesinlik kazanmasa da yerel kaynaklar IŞİD’in kuşatmasının kırıldığını ifade ediyor.
18 Ocak 2017: Çevresi IŞİD tarafından sarılı olan rejim kontrolündeki bölgede, örgütün 16 Ocak saldırısıyla ele geçirdiği(koyu siyah) yerleşim birimleriyle rejim toprakları ikiye ayrıldı.
16 Ocak 2017: Suriye’de IŞİD’in kuşatması altında bulunan Deyrizor bölgesindeki rejim kontrollü bölgeye, son iki günde örgütün yoğun saldırısı gerçekleşti. Daha önce ABD’nin yanlışlıkla 50’den fazla rejim askerini vurduğu bölgedeki Deyrizor’da, havalimanı ve çevresi tamamen kuşatmaya alındı.
IŞID saldırılarının sürdüğü ilk gün örgütün ele geçirdiği bölge (mavi):
Şuan IŞİD’in ikiye böldüğü rejim kontrollü bölge ve Deyrizor’daki son durum haritası:
Deyrizor nerede?
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
ayrıca şunu hatırlatmakta fayda var. deyrizor büyük bir ermeni nüfusu barındıran bir yer. zaten ışide bölgedekilerin baya direnmesinin sebebide bu. çünkü ışid deyrizoru ele geçirirse büyük bir katliamın olacağı kesin. nasıl ki ışid şengali ele geçirince binlerce ezidiyi katletti ve nasıl ki musulu ele geçirince binlerce iseviyi öldürdü aynı şey deyrizorda da olacaktır.
ışid kaç yıl oldu deyrizoru alamadı. oradaki esad güçleri çok iyi direndiler ama bir yere kadar.
ben ne zamandır ışid elinde sonunda burayı alacak diyordum ve yavaş yavaş bu oluyor.
hatta bence rakkayı sdg alınca yeni başkentleri burası olacak bence.
Esad güçleri kuşatmayı kırdı bundan sonra Deyr ez Zor da hayal Işid’e. Zafer Esad’ın oldu
Otistik gibi başlık atmışsınız. Bi düzeltirseniz daha iyi anlıyacagız.