İdlib Operasyonu Son Durum Haritası

41878

İdlib operasyonu: 7 Ekim 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla gözlerin çevrildiği İdlib’de, olası bir harekat planlanmıyor. Fırat Kalkanı’ndan farklı olarak ‘harekat’ yerine ‘intikal’ gerçekleştirileceği belirtiliyor. İdlib neredeİdlib kimin elinde ve İdlib’de son durum haritası nedir gibi soruların cevapları ve güncel haberler bu başlık altında güncellenecek.

Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer muhalif grupların sahada yer alacağı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) seçkin birlikleri ve Özel Kuvvetler’e bağlı askerlerin destekleyeceği bir planın işleyeceği öngörülüyor.

Zeytin Dalı Harekatı: Afrin Son Durum Haritası

Rusya, İran ve Türkiye’nin anlaşması kapsamında Türk askeri sınıra konuşlandı. TSK destekli muhalifler de operasyon dahilinde kara gücü olarak hareket ediyor. Rusya İdlib’in dışını, Türkiye ise şehrin merkezini kontrol edecek.

Aralık 2017 güncellemesi:

Hava saldırıları sonrası İdlib’de ilerleyişini sürdüren rejim güçleri, İdlib’in doğusunda yer alan Abu Zuhur’e yönelik operasyon düzenliyor.

İdlib Operasyonu [TIMELINE]

19 Ocak 2018: IŞİD, rejim güçlerinin kontrolündeki 3 köyü ele geçirdi.

17 Ocak 2018: IŞİD rejim güçlerinin ilerleyişini kesmek için saldırırken, rejim güçleri muhaliflerin kontrolündeki askeri üssü ele geçirmek iyi operasyonunu sürdürüyor. 

16 Ocak 2018: İdlib’de muhalif kontrolündeki doğu bölgesinin vilayet merkezinden ayırıp kuşatma altına almaya çalışan rejim güçlerinin ilerleyişi sürüyor.

16 Ocak 2018 tarihi itibariyle İdlib’de son durum haritası

13 Ocak 2018: Rejim güçlerinin İdlib operasyonuyla paralel bir şekilde IŞİD de muhaliflere saldırmaya başladı.

İdlib’de rejim güçlerine karşı başlatılan operasyondaki örgütler:

11 Ocak 2018: Rejim güçleri muhalif grupların çekilmesi sonrası Ebu Zuhur askeri hava üssünde kontrolü sağladı.

Ebu Zuhur askeri hava üssü

9 Ocak 2018: Muhaliflerin Abu Zuhur önündeki 30 köyden çekildiği, yakın bir zamanda bölgenin rejim güçlerince ele geçirileceği iddia edildi.

İdlib haritası [09.01.2018]
8 Ocak 2018: Rejim güçleri Abu Zuhur bölgesi yönünde ilerleyerek birçok bölgeyi muhaliflerden aldı.

25 Aralık 2017: 

https://stratejikortak.com/2017/10/m60t-sabra-idlib.html

14 Ekim 2017: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’in güneyinde İdlib’e intikal ettiği ve gözlem noktaları oluşturduğu kontrolü altına aldığı bölgeler.

İdlib’de TSK’nın kontrol ettiği bölgeler.

12 Ekim 2017 – (23.51): Türk askeri, zırhlı birliklerle ile Afrin’in güneyine İdlib’e 60’ı aşkın tank ve zırhlı araç ile giriş sağladı. Şu an için HTŞ ile herhangi bir çatışma yaşanmadı. TSK’nın İdlib’e girdiği bölge…

TSK’nın İsmin’en girdiği bölge.

8 Ekim 2017: İdlib’de Heyetül Tahrir-i Şam (HTŞ) ve diğer muhalifler nereyi kontrol ediyor. İdlib kimin elinde? Eyaletin kontrol haritası…

Harita: SuriyeGundemi.com

7 Ekim 2017: Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu ‘İdlib intikali’ sonrasında güncel harita aşağıda yer alıyor. İdlib’te bulunan HTŞ’nin (El Nusra) Afrin’in güneyindeki bölgelerden çekilerek TSK’ya bırakacağı iddia edildi. Henüz bu bilgi teyit edilmedi.

İdlib’de son durum haritası – Harita: SuriyeGundemi.com – (7 Ekim 2017)

Geçtiğimiz ay Türkiye, İran ve Rusya’nın anlaştığı ‘İdlip çatışmasızlık bölgesi’ planının 3 ayrımlı olacağı ifade edildi. (Suriye güncel ‘Ekim 2017’ haritası)

İdlib planı

Türkiye’nin İdlib operasyonu ile birlikte TSK’nın asıl amacının terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG tarafından kontrol edilen Afrin‘in güneyden kuşatılması olduğunu düşünenler var.

İlk etapta Afrin’in güneyinin (İdlib’in kuzeyi) TSK destekli muhalifler tarafından ele geçirileceği ve böylece Fırat Kalkanı Harekatı sonrası IŞİD’den kurtarılan bölgelerin birleşeceği tahmin ediliyor.

Bu yorumu yapanlar önümüzdeki günlerde şöyle bir haritanın ortaya çıkacağını söylüyor.

İdlib operasyonu ile birlikte TSK’nın amacının Afrin’i kuşatmak olduğu düşünülüyor.

İdlib nerede:

İdlib eyaleti ve HTŞ (eski El Nusra) hakkında hakkında bilinmesi gerekenler:

– Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib, Suriye’nin sahil şehri Tarsus ve Lazkiye’nin doğusunda, Halep’in batısında başkent Şam’ın ise kuzeyinde yer alıyor.

– Hatay iline komşu olan İdlib, stratejik konumuyla dikkat çekiyor. Suriye İç Savaşı’ndan önce ülkenin tarım merkezlerinden biri olarak öne çıkan şehrin ekonomisi de tarıma dayalı.

– Suriye’de bütünüyle Esad rejiminin kontrolü dışındaki tek eyalet olan İdlib, 2015 yılında El Nusra ve Ahrar-uş Şam gibi selefi gruplardan oluşan çatı örgüt Fetih Ordusu tarafından ele geçirilmişti.

– Zamanla Şam, Halep ve Hama eyaletlerinden ayrılan gruplarında eyalete gelmesiyle İdlib muhaliflerin kalesi haline geldi.

İdlib Son Durum Haritası: İdlib Nerede?

– İdlib, Afrin’in güneyinde Hatay’ın karşısında Halep’in batısında. Eyalet içerisinde öne çıkan en önemli grupların başında El Nusra ve Ahrar-uş Şam geliyor. Bu gruplar bazı açılardan fikir ayrılıklarına girdiği için zamanla birbirlerinin karşısında durmaya başladılar.

– Rusya ve ABD’nin saldırılarından ve olası müdahalelerin önüne geçmek için El Nusra (Nusret Cephesi) adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştirdi.

– 2016 yılının ikinci yarısından sonra İdlib’deki fikir ayrılıkları taraflar arasında çok daha sertleşmiş, Şam’ın Fethi Cephesi bazı gruplarla birleşerek Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) adını almıştır. Daha sonra geçtiğimiz Temmuz ayında Ahrar-uş Şam ile çatışmaya girmiş ve Türkiye sınırı başta olmak üzere çok önemli bölgelerde kontrolü sağlamıştır.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz