ABD ve Rusya Anlaşmaları Sonrası Harekatın Haritası

267

Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın Suriye kolu YPG ile mücadele kapsamında Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasıyla, uluslararası medya kuruluşları YPG propagandası ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım açıklamalarının ardı arkası kesilmedi.

Harekatın başlamasından sekiz gün geçmişti ki 17 Ekim’de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet ile görüştü. Toplantı sonrası ABD ile Türkiye Suriye konusunda anlaştığını duyurdu.

  • YPG, 120 saat (5 gün) içerisinde Türkiye sınırından 32 km güneye çekilecek.
  • Amerikan yetkililere göre ‘ateşkes’ sağlanırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na göre Barış Pınarı Harekatı’na ara verildi.

17 Ekim’de ABD ile Türkiye’nin mutabakata vardığı gün Barış Pınarı Harekatı’nda son durum haritası şu şekildeydi:

ABD ile mutabakatın sağlandığı 17 Ekim’de sahadaki son durum haritası.

Aradan geçen 5 günün sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Soçi’de iki liderin görüşmesi yaklaşık 6.5 saat sürdü. ABD ile yapılan anlaşmanın aksine Rusya ile varılan mutabakat daha kapsamlı oldu. Toprak bütünlüğünün korunacağı ifade edilirken, Barış Pınarı Harekatı ile birlikte terörden temizlenen Resulayn ve Tel Abyad’da Türkiye’nin varlığını koruyacağı vurgulandı.

  • 150 saat içerisinde YPG’nin 30 km içerisinden çıkarılacağı açıklandı. Öte yandan Tel Rıfat ve Menbiç’ten de YPG’nin çıkarılması ve kontrolün Esad rejimi tarafından sağlanmasına karar verildi.
  • Türkiye sınırından 10 KM geride Rusya ile Türkiye ortak devriye gerçekleştirecek.

Sonuç olarak mutabakat kapsamında Türkiye sınırından 30 KM derinlik YPG  kontrolünü olmayacak, Esad rejimine bağlı askerler bölgeye gelecekti.

22 Ekim’de Rusya ile Türkiye’nin mutabakata vardığı gün Barış Pınarı Harekatı’nda son durum haritası şu şekildeydi:

Rusya ile mutabakatın sağlandığı 22 Ekim’de sahadaki son durum haritası.

Rusya ile yapılan mutabakata göre 29 Ekim’de süre bitti. YPG’nin bu süre zarfında 30 KM güneye çekilmesi gerekiyordu ancak hem yerel kaynakların aktardıkları hem de bölgeden gelen görüntülerde YPG’li teröristlerin ‘güvenli bölge’ alanında bulunduğu anlaşıldı.

YPG ile Esad rejimine bağlı güçlerin Barış Pınarı Harekatı bölgesinin çevresinde beraber hareket ederek TSK ile beraber PKK/YPG’li teröristlerle mücadele eden Suriye Milli Ordusu askerlerine saldırdığı bildirildi.

Suriye son durum haritası – Suriye Gündemi (4 Kasım 2019)

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “ABD ve Rusya mutabakat gereğini yapmadı, buralar temizlenmezse harekatı başlatacağız” açıklamasında bulundu. Washington’dan bir açıklama yapılmazken, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’nın sözlerini tutmadığı ve Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyona başlayabilecekleri tehdidini şaşkınlıkla karşıladık. Rusya’nın Türkiye ile olan 22 Ekim tarihli Soçi mutabakatının hükümlerini tam anlamıyla yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini hatırlatmak isteriz” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Rusya’ya Suriye’nin kuzeyindeki harekata yeniden başlama niyetinde olmadığı konusunda güvence verdiğini söyledi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatın koşullarının tam olarak sağlanmadığını, ancak uyuyan hücreler olmakla birlikte 145 km uzunluğunda 30 km derinlikte güvenli bölge sağlandığını açıkladı.

[irp posts=”20714″ name=”Barış Pınarı Harekatı Son Durum Haritası”]

  • 9-29 Ekim arası Barış Pınarı Harekatı’nın ilerleyişi:

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz