En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi Açıklandı: Listede 4 Türk Firması Var

656

Her yıl defencenews.com tarafından düzenlenen dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketi (Top 100 Defence Companies) sıralamasının istatistikleri 2023 yılı için açıklandı. Listede ASELSAN, ROKETSAN , TUSAŞ ve ASFAT da bulunuyor.

 

Türk Savunma Sanayiinde Yükseliş Devam Ediyor

Her yıl düzenli olarak listeye giren firmalarımız olan ASELSAN, TUSAŞ ve ROKETSAN bu sene içerisinde de Dünyanın En Büyük 100 Savunma Sanayii Firması listesinde yer aldı.

En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi

ASELSAN, Listedeki En Büyük Türk Firması

Türkiye’nin en büyük savunma sanayii kuruluşu olan ASELSAN, geçtiğimiz yıl içerisinde 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişti. Bu yılın ilk yarısında bu sayıyı ikiye katlayan öncü firmamız, 2022 yılı verilerine göre 49’uncu sırada kendine yer bulurken bu sene 47’nci sıraya yükseldi.

En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi
Görsel: AA

TUSAŞ Yükselişini Koruyor

Milli Muharip Uçak KAAN projesinin ana yüklenicisi olan TUSAŞ, bu listeye geçtiğimiz sene 67’nci sıradan girmişti. Bu yıl yüksek bir sıçrama sağlayan TUSAŞ, 9 sıra yükselerek 58’nci en büyük savunma sanayii şirketi oldu.

En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi

ROKETSAN 6 Sıra Yükseldi

Türkiye’nin ilk ve tek seyir füzesi ihracatçısı ROKETSAN, her yıl kendini düzenli olarak geliştiren ve ihracat sayılarını arttıran bir firma olarak öne çıkıyor. 2022 yılında en büyük 86’ncı savunma sanayii firması olan ROKETSAN, bu sene 6 sıra yükselerek dünyanın en büyük 80’nci savunma sanayii kuruluşu oldu.

En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi

ASFAT İlk Defa Listeye Girdi

Askeri Fabrika ve Tersane Isletme A.S (ASFAT), geçtiğimiz seneler içerisinde listede olmayan ASFAT, ilk defa listeye girerek dünyanın en büyük 100’üncü savunma sanayii firması oldu. Pakistan MİLGEM anlaşması ile birlikte AKINCI TİHA sözleşmesine kadar 1.5 milyar dolar ile Türkiye’nin tek kalemdeki en büyük savunma sanayii ihracatı sözleşmesi imzalayan ASFAT, bu bağlamda listeye giren son Türk firması oldu.

 

Kaynak: Mavi Savunma, defencenews

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz