BAE-Türkiye: Şampiyonlar Ligi Finalindeki Fotoğraf

85

Şampiyonlar Ligi finalindeki fotoğrafın hikayesi…

Libya’da daha Türkiye’nin gündeminde değilken, Ağustos 2014’te düzenlenen iki hava saldırısının arkasından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) çıkmıştı. Mısır’dan kalkan BAE savaş uçakları, Kaddafi sonrası siyasi ve askeri olarak kutuplaşmanın yaşandığı ülkeye yapılan ilk dış müdahaleyi gerçekleştirmişti (2020’de Libya’da şehit olan MİT personellerine düzenlenen hava saldırılarının da arkasında BAE olduğu söylenmişti). Ülkede siyasi olarak bölünen tarafların askeri olarak da bölünmesi, BAE’nin cüretkâr saldırıları ile başlamıştı. Türkiye’nin desteklediği meşru hükümete yapılan ve çizgilerin kalınlaştığı olay buydu. Coğrafyada Türkiye ve Katar destekli Müslüman Kardeşler ile Mısır lideri Sisi ve Körfez ülkelerinin savaşı da gün yüzüne çıktı. Sonrasında Türkiye’nin Libya’ya olan askeri müdahalesi, Sirte kapılarına dayanması ve sonrasındaki Mısır ile yakınlaşma buzların erimesine neden olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politikadaki “U dönüşü” sonrası her şey değişti.

BAE, yüzlerce suçlama ile askeri ve siyasi olarak saldırdığı Libya’daki meşru Trablus hükümeti ile yan yana geldi, samimi pozlar verdi. Kim derdi ki Libya’da birbiriyle savaşan Türkiye ve BAE liderlerinin, Libya Başbakanı Dibeybe ile böyle pozlar vereceğini. Gerçekten siyaset bambaşka bir alan.

Bir de bizim açımızdan bakalım.

Eski İçişleri Bakanı Soylu’nun “FETÖ’nün finansörü ve 15 Temmuz girişiminin destekçisi” olarak tanımladığı, eski Savunma Bakanı Akar’ın “terör destekçisi” olarak nitelendirdiği Birleşik Arap Emirlikleri, iki yıl önce Türkiye ile yakınlaşmaya başladı. En son Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı sonrası 2012’de Türkiye’ye gelen #BAE Prensi Zayed, 9 yıl sonra 2021’de Türkiye’ye gelmişti. Türkiye gibi BAE de “U dönüşü” yaşadı. Ben bunlara takılmıyorum, birçok yazı da yazdım ama uluslararası ilişkileri diliyle konuşamayıp itibar kaybı yaşatmak, “darbenin finansörü” gibi bir ithamla suçladığın bir ülke ile çok hızlı samimi pozlar vermek; bana göre Türkiye’nin devlet adabını yerle bir ediyor. Tıpkı İsrail’e “terör devleti” deyip, o devletle görüşmek gibi… Umarım bu dil tamamen terk edilir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz