Pakistan’ın LY-80 Hava Savunma Sistemleri Türkiye’ye mi Geliyor?

7265

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde dost ve kardeş ülke Pakistan’a resmi bir ziyarette bulundu. Türkiye ve Pakistan Ticaret Bakanlıklarının organize ettiği iş forumuna Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pakistan Ticaret Bakanı Abdul Rezzak Davud ile Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) üyesi iş insanları katıldı. Oldukça samimi bir ortamda geçen ve iki ülkenin dostluğunun vurgulandığı bu ziyarette Pakistan Başbakanı İmran Han,  dost ve kardeş ülke Türkiye’nin her zaman yanında olduğunu vurguladı.

Pakistan’a yapılan bu ziyaret sonrası,  mevcut hava savunma şemsiyesini  güçlendirmek isteyen Türkiye’nin şiddetle ihtiyaç duyduğu orta ve uzun menzilli hava savunma sistemlerinin , Pakistan ordusun envanterinde bulunan Çin menşeili LY-80’ler ile destekleneceği iddiaları gündeme geldi. Hisar milli hava savunma sistemlerimizin seri üretime geçmesi ve Rus S-400’lerinin aktif hale gelme sürecinin devam ettiği günlerde Pakistan Başbakanının verdiği bu destek büyük anlam ifade ediyor. Ancak LY-80’ler ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yok.

Çin HQ-16 temelli hava savunma sistemlerinin ihraç versiyonu olan LY-80’ler, yarı aktif güdüm sistemlerine sahip ve 4,2 match hız / 27.000 m. azami irtifaya çıkabiliyor. CPMIEC firması tarafından tasarlanıp üretilen LY-80’ler yoğun saldırı ve karşı elektronik harp tehdidi altında başarıyla görev yapabiliyor. Seyir füzeleri, havadan karaya atılan füzeleri ve stand off hassas güdümlü bombaları engelleyebiliyor. Çin menşeili LY-80’ler yetenek açısından Rus S-300’ler ayarında görülüyor.

Bilindiği üzere 2013 yılında Çin FD 2000 adıyla da bilinen bu sistemlere Türkiye müşteri olmuş ancak tam 26 aylık görüşme sürecinden sonra Çin‘in teknoloji transferine izin vermemesi neticesinde 2015’te Türk Savunma Sanayii İcra Kurulu kararı ile proje iptal olmuştu.

Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri Envanteri Sayısı

S-300 Füze Bataryası: 55

Raiper Füze Rampası: 42

SA-6 Füze Sistemi: 82

HAWK Füze Bataryası: 26

SA-5 Füze Sistemi: 48

TOR.MI Füze Bataryası: 22

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz