”PYD’ye Silah Yardımı Sürecek Mi?”

1453

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Soçi kentinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ve İran Devlet Başkanı Ruhani’nin katılımıyla Suriye’deki iç savaşla ilgili zirve düzenlendi. Suriye’deki son durumun konuşulduğu zirvede, siyasi çözüm konusunda mutabakata varıldı. Zirve, Dünya çapında geniş yankı buldu. Zirvede Türkiye, her platformda olduğu gibi, ABD’nin YPG’ye yapmış olduğu silah yardımını durdurması gerektiğini tekrarladı.

Zirveden sonra en ilginç gelişme ise Trump’tan geldi. ABD Başkanı Trump, twitter hesabında “Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karışılıklı miras aldığım Ortadoğu’ya barış getirmekle ilgili olarak görüşeceğim. Hepsini halledeceğim ancak bu 6 trilyon dolara ve hayatlara mal olan bir hata. En başında oraya girmemeliydik mesajını yayınladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı  arayan Trump, PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye yapılan silah yardımının kesileceğini, bir daha silah yardımının yapılmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, telefonda görüşmüştü

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telefon görüşmesinde Trump’ın net bir şekilde talimat verdiğini söyleyerek ”Bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önce son verilmesi gerektiğini söyledi” ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Çavuşoğlu, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duymayan grupların kongrede bulunmayacağını ve kimlerin katılacağını üç devletin istişare edeceğini söyledi.

Beyaz Saray’ın yaptığı bildiri ise, Trump’ın telefonda yapmış olduğu “YPG’ye yapılan silah yardımı durdurulacak” sözünü muğlaklaştırıyor. Beyaz Saray’ın bildirisinde örgüt adı vermeksizin “ayarlamalar” yapılmasının beklendiğini söylüyor. Bu durumda ABD’nin SDF üzerinden silah yardımına dolaylı olarak devam edebileceği ihtimalinide akıllara getiriyor.

Son zamanlarda Beyaz Saray ile arası açık olan Pentagon ise şu ilginç açıklamayı yaptı: ”İçinde YPG’ninde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliğini sürdüreceğiz. SDG’ye verilen silahlar sınırlı. Kürt ortaklarımıza askeri destek gözden geçiriliyor.”

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. hem emperyalizme karşı savaştıklarını söylerler hemde abdnin silahlarını alırlar bi üste derler ki kürtlerin parası yok tabi canım bende yedim

  2. Silah dedikleride öyle tüfekle falan sınırlı kalan şey değil. Hava savunma roketlerinden zırhlı araçlara kadar her şeyi yolladılar. Artık verecek ne kaldı ki? Baştan aşağıya donattılar pyd yi. Asıl önemli olan o silahlar toplanacak mı?

  3. aynen savaşın başından beri pkk pyd ypg ye silah veren ABD nin bundan vazgeçeceğine kimseyi inandıramaz.Bunların kaçıncı yalanları.Artık bunlara inanmamak hatta inanmış gibi yapmamak lazım.Dürüst birinin çıkıp ABD nin hiçbir sözüne inanmayın demesi lazım.Ama devleti yönetenler bile bunu yalanlayacaklarınahalen inanmaya devam ediyorlar.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz