Rusya Boğazlarımızdan Nasıl Geçiyor?

325

Suriye’ye 500 asker, 8 T90 tankı, 28 savaş uçağı ve saldırı helikopterleri gönderen Rusya, Esad rejimine hayat verdi denebilir. Batı ile büyük bir jeopolitik savaş içine giren, Akdeniz’i öncelikli hedef olarak açıklayan Rusya, yeni Deniz Kuvvetleri doktrini ile Suriye kıyısındaki üsleri genişletme ve geliştirme çabası içine girdi.

boğazlardan savaş gemisi geçişi

Bu büyük jeopolitik savaşta İstanbul ve Çanakkale Boğazları lojistik destek anlamında büyük önem kazandı. Çünkü NATO Bulgaristan ve Yunanistan’ı Rus uçaklarına hava sahalarını kapatmaları yönünde sürekli uyarılarda bulunuyor. Bu engellemeler ise Rusya’yı deniz yolunu tercih ettiriyor. Neredeyse her gün Rus savaş ve lojistik gemileri İstanbul Boğazı’nı kullanıyor.

Türkiye’de ki bu iki boğaz 1936 tarihli Montreux Boğazlar Sözleşmesi’ne göre yönetiliyor. Bu anlaşma da Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin haklarını korumakla birlikte, Türkiye’nin güvenlik endişeleri ve egemenliğini korumak arasında bir dengeye dayanıyor.

Buradaki kilit nokta şu ki; Türkiye barış döneminde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin askeri gemilerinin geçişini durdurma yetkisine sahip değil. Ticari gemilerin de geçiş serbestliği söz konusu. Bu nedenle Türkiye ne kadar Esad’a karşı da olsa, Rusya’nın boğazları Esad’a destek için kullanmasına engel olamıyor. Olası Türkiye Rusya Savaşı‘nda ise boğazlar kapatılacak ve Rusya’nın Karadeniz’deki devasa deniz kuvvetlerinin gemilerini boğazlardan geçemeyecek.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz