Home MANŞET Libya’daki Müttefikimiz Fayiz Es-Serrac Kimdir?

Libya’daki Müttefikimiz Fayiz Es-Serrac Kimdir?

3861

Libya’daki Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından ülke çapında boy gösteren siyasi istikrarsızlık, birçok hükümetin kurulmasına ve terör örgütlerinin çeşitli bölgelere nüfuz etmesine sebebiyet verdi. Bu süreçte Türkiye ile koordineli bir biçimde çalışan ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin liderliğini üstlenen Serrac, Hafter’e karşı mücadelede en etkin isimlerden biri oldu.

Fayiz es-Serrac’ın babası Mustafa es-Serrac’ın 1954 yılında Türkiye’deki akrabalarını ziyaret ettiği bir fotoğraf.

Trablus’ta doğan Fayiz es-Serrac, Türk kökenli varlıklı bir aileden gelmektedir. Babası Mustafa es-Serrac, Libya’da krallığın hüküm sürdüğü yıllarda bakanlık görevlerinde bulunmuş eski bir bürokrattı. Mimarlık eğitimi aldıktan sonra Kaddafi’nin direktifiyle Konut Bakanlığı’nda çalışmalarını sürdürdü. Libya’daki iç savaşın ardından Kaddafi’nin devrilmesi üzerine, 2012’de çalışmalarına başlayan Genel Ulusal Kongre’de bakanlık yaptı.

UMH Başkanı Serrac ve Halife Hafter Fransa’da (2017).

2014’de gerçekleşen seçimlerin ardından meclisi ikiye bölündü ve Tobruk bölgesinde kurulan Temsilciler Meclisi resmi olarak Genel Ulusal Kongre’den ayrıldıklarını açıkladı. Serrac, Genel Ulusal Kongre’ye olan bağlılığını sürdürdü. Ekim 2015’de Birleşmiş Miletler’in Libya Elçisi Bernardino Leon, Serrac’ın Libya siyasetine hakim olduğunu ve bu nedenle meşru hükümetin başına geçmesini önerdi. Bu öneri doğrultusunda, 30 Mart 2016’da cumhurbaşkanlığı, 5 Nisan 2016’da da başbakanlık görevlerini üstlendi fakat Serrac’ın liderliğini Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tanımadı.

İlerleyen yıllarda, Serrac’ın lideri olduğu Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Temsilciler Meclisi’ne bağlı birlikler arasında çatışmalar yaşandı ve ülke çapında birlik sağlanamadı. 2015’den beri Temsilciler Meclisi ile birlikte hareket eden Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter’in ilerleyişi ve birçok bölgeyi hakimiyet altına alması, halk iradesini yansıtan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin güç kaybetmesine neden oldu.

UMH birlikleri Sirte batısında birçok noktayı ele geçirdi. – 7 Haziran 2020

Ekim 2019’da Hafter’e bağlı birliklerin Trablus’a saldırmasıyla birlikte Türkiye, Serrac’a askeri destek vermeye başladı. Ayriyeten Katar’dan mali destek alındı. Türkiye’nin hava desteğiyle birlikte Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı birlikler birçok stratejik noktayı ele geçirmeyi başardı. Trablus ablukadan kurtarıldı ve iç savaşta denge, Serrac lehine dönmeye başladı. Hafter’in batıdaki son kalesi olarak görülen Tarhuna’nın kurtarılması Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin prestijini artırdı.

Mayıs 2020’de Türk destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti birliklerinin Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne yönelik başlattığı operasyonda Hafter’in yönettiği Libya Ulusal Ordusu’na ait mühimmatların ele geçirildiği ve üssü korumakla görevli olan Usame Emsik’in öldüğü açıklandı.

UMH Başkanı Serraç, 4 Haziran’da Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

Geçtiğimiz günlerde Serrac’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşması, iki ülke arasında yeni bir döneme girildiğini gösterdi. Önceki ziyaretlerinden farklı olarak Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin elinin güçlenmesi, Trablus Havaalanı’nın kurtarılması gibi gelişmeler ön plandaydı. Diliyoruz ki, Libya’daki askeri başarılarımız diplomasiye de yansır ve milli çıkarları korumak yolunda önemli adımlar atılır.

[irp posts=”3433″ name=”Güncel Libya Son Durum Haritası (2020)”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Please enter your name here