New Rules Geopolitics: Türkiye Akdeniz’in Hâkim Gücü Olmak İstiyor

19
Yazarlık Başvurusu

Türkiye şu anda, aynı anda 31 savaş gemisi inşa ediyor. Tamamen yerli tasarımlara sahip bu gemiler, bizlerin gurur, komşu ülkelerin ise endişe kaynağı. New Rules Geopolitics’te yer alan makaleyi Hermes’in çevirisinden size şu şekilde özetleyeyim:

Türkiye, Modern Askeri Savaş Gemileri Dünya Dizini’ne göre Ortadoğu’nun en güçlü birinci, dünyanın ise en güçlü 10. donanmasına sahip. 90’larda fikri temeli atılan fakat 2004’te projenin ilk adımının atıldığı milli gemi projesi MİLGEM ile başlayan donanmanın yükselişi, Türkiye’yi Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de önemli bir güç haline getirdi. Türkiye’nin Libya, Katar hatta Somali’de askeri üsler kurarak denizaşırı güce ulaştığı, bu üslerin amacının da ‘Mavi Vatan’ doktrini olduğu ifade ediliyor. Bu stratejiyle birlikte Türkiye’nin deniz yetki alanlarını genişletmek istediği ve ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na göre 122,4 trilyon fit küp teknik olarak çıkarılabilir doğalgaz içeren Akdeniz’de hakim güç olmaya çalıştığı aktarılıyor.

Yunanistan başta olmak üzere İsrail ve Mısır’ın gelişmeleri endişeyle takip ettiğinden bahsedilen analizde, Türkiye’nin Somali’nin denizlerini koruduğu ve Somali açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama faaliyetleriyle büyük bir keşfe ulaşacağının tahmin edildiği belirtiliyor.

Şu anda 31 savaş gemisini aynı anda üreten Türkiye, donanmaya milli uçak gemisi, denizaltı, hücumbotlar, hava savunma savaş gemisi, mayın arama gemisi, farklı sınıflarda denizaltı ve karakol gemileri fırkateyn inşa ediyor. Dünyanın da dikkatini çeken donanmadaki bu gelişmelere bir de Kıbrıs notunu eklemekte fayda var. Akdeniz’deki donanma gücünü havadan desteklemek için geçen yıl KKTC Geçitkale Havalimanı’nda SİHA üssü kuran Türkiye, Güney Kıbrıs’a ait Offsite News haber sitesine göre bölgeye ‘demir kafes’ kurdu ve Güney Kıbrıs’a olası bir müdahale zamanını 3 dakikaya düşürdü. Bu da inanılmaz bir müdahale süresi.

Kara Kuvvetleri’nde caydırıcı güç olan Türkiye’nin deniz ülkesi olarak donanmayı büyüterek etkin bir şekilde faaliyet yürütmesi, diplomasi masasında da kendisini hissettirecektir. İnşallah en kısa sürede hava kuvvetlerinde de eksiklerimizi tamamlarız.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu