Petrol’ün Ne Kadar Ömrü Kaldı?

24988
Yazarlık Başvurusu

Petrol günümüzün vazgeçilmez enerji kaynağıdır her türlü plastik araç gerecimizden uçak yakıtımza kadar heryerde kullanılırız peki bu petrolün ne kadar ömrü kaldı?

BP istatistiklerine göre petrolün 2010 yılında 46 yılllık ömrü kaldı günümzü hesabına göre 39 yıl. Tabi bu kadar kesin konuşmak yanlış olur her geçen gün yeni petrol kaynakları buluyoruz. Amerika ve Rusya’nın ortak çalışmalarına göre bir sonraki adımda büyük ihtimallerle kuzey kutup bölgesi civarında olacaktır.  Bu yeni rezervlerle petrolün en fazla 50 yıl ömrü kaldığını söyleyebiliriz. Peki Dünya bu enerji değişimine hazır mı? 50 yıllık sürede enerji kaynağı olarak petrolün yerini alacak enerji kaynaklarına araçlarımızı nasıl entegre edeceğiz. Günümüzde tanklar, jetler, zırhlı araçlar, füzeler petrolden üretilen yakıtlarla çalışabilmektir. Yapmamız gereken yeni enerji kaynakları çalışmalarına hız vermek bu enerji kaynaklarını savunma sanayisine entegre etmektir. ABD şuan kendi ülkesinden çıkardığı petrolü depolamaktadır ve ithal ettiği petrolü kullanmaktadır. ABD biliyor ki petrol bittiğinde elinde hala petrolle çalışan savaş araçları olacak.

Dünya Petrol Rezervleri

Türkiye şuan enerji bakımından %60 komşu ülkelere bağlı yabancı ülkeler enerjisinin %50 sini nükleer enerjiden karşılarken, Türkiye’de hala nükleer enerji santrali kurup kurmama tartışması sürmektedir. 2022 kurulacak Akkuyu nükleer enerji santrali geç ama iyi bir başlangıç olacaktır.

Gelelim geleceğin enerji kaynaklarına şuan tahmin edilen 2 enerji kaynağı daha önceki makalemde anlattığım üzere Toryum ve Füzyon enerjisidir.

“ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, petrol tüketimi bu şekilde sürerse 30 yıl sonra dünyada petrol tükenecek. Tüm gözler “füzyon reaktörleri”nde… Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. İnsanoğlu günde ortalama 86 milyar varil petrol tüketiyor ve tüketim her yıl 1,3 oranında artıyor. Dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervi miktarı ise bin 333 trilyon varil…

Hesaplamalara göre tüketim aynı şekilde sürerse 2041’de insanlık dünyadaki tüm petrolü bitirmiş olacak. Araştırmacılar dünya genelindeki 25 petrol devini ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışan 44 şirketin durumunu da masaya yatırdı. Buradan da endişe verici sonuçlar çıktı: Petrol tükendikten sonra alternatif enerji kaynaklarının devreye girip petrolün yerini alması bir sonraki yüzyılın ortalarını bulabilecek. Bir başka deyişle petrol tükendikten sonra yeni enerji kaynaklarının yaygın hale gelmesi için yaklaşık 100 yıl geçmesi gerekecek. Petrolün daha uzun yıllar önemini koruyacağını gayet iyi bilen Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, Irak işgalinde olduğu gibi dış müdahalelerle henüz tam olarak kullanıma açılmamış petrol kaynaklarını güvence altına alıyor. Diğer yandan da petrolün taşındığı güzergahları kontrol altında tutuyor. Ancak bu ve benzeri araştırmalar Irak’ın bakir petrol kaynakları devreye sokulsa bile yakın gelecekte ciddi bir enerji krizinin kapıda olduğunu gösteriyor.
Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir yeşil enerjiler henüz insanlığın enerji açlığını doyuracak düzeyde değil… Çevresel kaygılar bir yana nükleer enerji de tek başına talebi karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla yakın gelecekte füzyon reaktörleri ve benzeri teknolojilerin devreye sokulabilmesi için yoğun çalışmalar yürütülüyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Ulusal Ateşleme Tesisi’nde dünyanın ilk füzyon reaktörünün başarıyla test edildiği bildirildi. Reaktör, güneşe bitmek bilmeyen gücünü sağlayan füzyon enerjisini taklit ediyor. Bunun üretildiği 130 tonluk 10 mere çapındaki küre “insan yapımı yıldız” olarak da adlandırılıyor. Son deneyde 1,3 milyon megajule miktarında enerjiye ve 3,3 milyon derecelik bir ısıya ulaşıldı. Yaşamın kaynağı olan Güneş’in sıcaklığı 15 milyon derece…
Projeyi yürüten ekip çalışmaların 2012’de tamamlanacağını ve devrim yaratacak füzyon teknolojisinin 2020’de devreye sokulacağını açıkladı. 2050’ye gelindiğinde dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi ABD’nin enerji açlığının en az dörtte birini füzyon reaktörlerinin karşılaması planlanıyor.

Resul Toksoy*


*Stratejik Ortak misafir yazarı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

8 YORUMLAR

  1. Dünyanın doğalgazı, petrolü tükenmez derinliklerde halen çok miktarda oluşmaktadır. Yüzeydeki mostraları kömür yataklarıdır. Yüzeyde gördüğümüz yükseklikler kadar derinlerde boşluklar vardır. Bu boşluklar doğalgaz, petrol, us ile doludur.

  2. Arap çölleri petrol kaynıyor bize yoh. Böyle mi olmalıydı. Allah’da onlara bir lütuf verdi su yok meyve yok ama petrol var onla idare ediyorlar bizde de akıl var biz de bunla idare ediyoruz.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz