IŞİD’in Petrol Güzergahı, Müşterileri ve Satış Yöntemi

650
Yazarlık Başvurusu

Amerikan Özel Kuvvetleri, 9 Mayıs 2015’te Suriye’nin doğusunda yer alan Deyr Ez Zor’da IŞİD’in kontrolünde bir petrol tesisine baskın düzenledi. Bu operasyonda IŞİD’in petrol ticaretini nasıl yürüttüğünü gösteren belgeler de ele geçirdi.

Dünyanın en zengin örgütü olan IŞİD’in petrol, gaz ve tarihi eser ticaretini IŞİD’e bağlı ‘Rikaz Divanı’ adlı kurum yönetiyor.

Rikaz Divanı
Rikaz Divanı’na ait belgelerden biri

IŞİD Eylül 2014 tarihi itibariyle ayda bir buçuk milyon varil petrol üretiyordu. ABD ve koalisyon uçaklarının Aralık 2014 saldırılarıyla IŞİD’in petrol üretimi azalmadı ve aylık 40.000 varil arttı. Bu petrolü satarak aylık 60 milyon dolardan fazla gelir elde eden örgütün müşterileri sadece Suriye’de değil, Irak’ta var.

Petrol satışı nasıl gerçekleşiyor?
Petrolün büyük bir bölümü, takma adlarla kayıtlara geçirilen “aracılar” üzerinden satılıyor.

IŞİD’in petrol güzergahı ve müşterileri
Bu petrol, IŞİD’in denetimindeki Deyr Ez Zor kentinden, rejimin denetimindeki Humus kentine ulaşıyor. Bu uzun yol Suriye’nin çöl bölgesini oluşturuyor ve kontrol noktaları genellikle rejime ve IŞİD’e ait.

ışid petrol güzergahı

IŞİD petrolünün kalan kısmını da, Suriye’de ki muhaliflerin denetimindeki bölgelerde satıyor. Tankerler, yaklaşık 700 kilometrelik bir yolu kat ederek, Deyr Ez Zor’un kırsal kesimlerinden ve Rakka’dan geçerek Halep’in kuzeyine ulaşıyor.

Muhalif bölgelerdeki tüccarlar işlenmiş veya ham petrolü pazara getiriyor ve muhalif kontrolündeki bölgelerden gelen müşteriler bu petrolü satın alıyor. Yani anlayacağınız geçimini sağlamak için de olsa dolaylı olarak da olsa, çoğu Suriyeli IŞİD petrolünün ticaretinde yer alıyor. Örgüt bombardıman tehlikesinden de çoğu zaman bu sivilleri kullanarak kurtuluyor.

ışid petrolü
IŞİD’in kontrol ettiği bir petrol rafinerisi 

Farklı bir boyut:
ABD’nin liderliğindeki koalisyon ve Rusya uçakları da daha çok IŞİD mensuplarının yer almadığı tanker konvoylarını hedef alıyor. Yoldaki tankerlere yönelik bombardımanların büyük bir kısmı da IŞİD petrolü sattıktan sonra tankerlerin havaya uçmasıyla sonuçlanıyor. Böylece zararlı çıkan yine halk oluyor, çünkü fiyatlar birden 2 veya 3 kat artıyor.

Bu petrollerin halk için şöyle de bir önemi söz konusu: Muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde yaşayanlar -rejimin elektrik enerjisi sisteminin dışında bırakıldığından-, elektrik üretmek için bu yakıta bel bağlamış durumda.

Kaynak: 
http://www.aljazeera.com.tr/haber/isid-petrolunu-kime-nasil-satiyor

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz