Suriye’nin Toprak Bütünlüğünün Türkiye İçin Önemi

6051
Yazarlık Başvurusu

Kanayan yara Suriye…

Günümüzde “Suriye” denildiğinde kimsenin aklına artık olumlu düşünceler gelmemekte, tam tersine savaş, kan, ölüm vs. gibi düşünceler sarmaktadır. Bu düşüncelerin yerine en iyi ihtimalle dilenciler konusu aklımıza gelmekte, kimimiz üzülmekte, kimimiz de sinirlenmekteyiz.

Bütün bu görüşlerin yanında, bu yazımda Türkiye için önemli olan ve en az kendi toprak bütünlüğü kadar önemli olarak saydığım bir konudan bahsedeceğim;

“Suriye’nin toprak bütünlüğü”

Toplam yüz ölçümü 185.180 km² olan Suriye’de güncel nüfus, Temmuz 2017 tahminlerine göre 18 milyon. Nüfusunun yarısından fazlası Akdeniz kıyısında yaşayan Suriye’nin % 90’ı ise Arap’tır (The World Factbook-CIA). 2000 yılından günümüze Suriye Arap Cumhuriyeti’nin başkanlığını yapan Beşar Al Esad ise 2011 yılında başlayan sivil savaşın ardından otoritesini ve hayatını kaybetme riski ile defalarca karşı karşıya kalmıştır.

Her ne kadar resmi isminde cumhuriyet kelimesi bulunsa da, demokratik yollarla gitmek istemeyen Esad, bu savaşını yıllardır sürdürmekte. Ancak savaşın başladığı 2011 yılından günümüze çok şey değişti. Şöyle ki, İŞİD, PYD, PKK gibi terör örgütlerinin ortaya çıkması ve alan hakimiyetlerini sağlaması Suriye’nin toprak bütünlüğüne oldukça zarar vermiştir. Ayrıca mülteci krizleri çıkmış, çevre coğrafyada bulunan ülkeler de bu durumdan zarar görmüştür. 

Coğrafyasını tehdit eden diğer bir tehlike ise, Suriye’deki terör örgütlerinin alan hakimiyeti sağlaması ve büyük devletler tarafından destek görmesi nedeniyle çevre ülkelerde oluşan toprak bütünlüğü meselesi. Suriye’yi bölen çeşitli terör örgütlerinin çizdiği sınırların yanında kendi hayali sınırları için hedef koyması ve bu hedef doğrultusunda propaganda yapma, silahlı saldırıya geçme gibi faaliyetler başta Türkiye olmak üzere Irak, İran, Lübnan gibi devletleri de zora sokmuştur. 

4 Kasım 2017 itibariyle Suriye İç Savaş Haritası (Ed Maps).

Haritada görüldüğü üzere, Suriye’de birçok örgüt bulunmaktadır. Bölgede bulunan örgütlerin mevcut hayalleri propagandalarına yansımış ve hayali haritalar çizmişlerdir. Terör örgütü PKK-PYD, Türkiye’de yıllardır sürdürdüğü bölücülük faaliyetlerini Suriye’de de sürdürmüş ve nispeten başarılı olmuştur.

Ancak çizilen hayali haritalar, terör örgütünün amaçlarını tamamlamadıklarını göstermektedir. Yapılan faaliyetlerde bunu destekler niteliktedir. Batı kürdistan olarak nitelendirilen “rojava” sözde haritasına göre Akdeniz’e ulaşmak isteyen PYD bu konuda destek almakta ve bir sonraki aşamanın Türkiye’ye geleceğini söyleyerek tehditlerini artırmaktadır.

PYD-PKK’nın hayal ettiği bölgeler, Not: Haritaya Kuzey Suriye dahil değildir (The Washington Institute).

Haritalardan anlaşılacağı üzere PYD’nin hayali haritasının bir sonraki aşamasına geçilmeden önce, yani kendi toprak bütünlüğümüz topyekün fiziki bir tehdit almadan önce, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmamız gerekmektedir. Böylece bölgeden bulunan terör örgütleri bir sonraki aşamaya geçemeyecek ve hayalleri yıkılacaktır.

İŞİD’in hayalini kurduğu harita ise daha gerçek dışı olarak nitelendirilebilir. Herhangi bir ülkeyi bölmeyip, direkt olarak onu yönetmek isteyen örgüt, bu doğrultuda hayali haritalar çizmekte ve propaganda yapmaktadır. Ancak ortaya çıktığından bu yana sınırları gittikçe daralan İŞİD, bu hayalinden vazgeçmeyerek, hayali haritalar çizmeye devam etmektedir. 

İŞİD’în Hayali Haritası (Map of Map1).

Daha önce bahsedildiği üzere kendi topraklarımızı daha fazla tehlikeye düşürmeden önce ismi ne olursa olsun terör örgütlerinin hayalleri başlamadan bitirilmeli ve yok edilmelidir. Bu amaç doğrultusunda yapılacak adımlar ise devlet büyüklerinin cesaretine kalmaktadır. Eski düşmanlıklar bir kenara atılmalı ve ülkelerin hali hazırdaki toprak bütünlükleri için çalışılmalıdır. Daha sonrasında demokratikleşme hareketlerine geçilmelidir. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Ekim ayında yaptığı açıklamada Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmuş ve Rusya ile (Arka planda mevcut Suriye Hükumeti olması muhtemel) mutabakat sağladığını basına paylaşmıştır (AA).

KAYNAKÇA:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sy.html

https://www.edmaps.com/html/syrian_civil_war_in_maps.html

http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/rojavas-sustainability-and-the-pkks-regional-strategy

mapofmap1.wordpress.com/2015/08/11/map-of-isis/

http://aa.com.tr/tr/gunun-basliklari/cumhurbaskani-erdogan-irak-ve-suriyenin-toprak-butunlugu-konusunda-hemfikiriz/922280

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. Peki sizce eski düşmanlıklar bir kenara atılsa bile bu PYD terör örgütünü durdurmaya yetecek midir? ABD’nin Menbij ve haseke bölgelerinde 10’dan fazla üssü var. Bu şu anlama geliyor: Dünyadaki herhangi bir devlet o bölgeye saldıracak olursa ABD ile savaşması gerekecektir. Mevcut konjektürde bunu yapabilecek bir devlet var mı sizce? Peki PYD durdurulamazsa Türkiye uzun vadede toprak bütünlüğünü koruyabilir mi? Düşüncelerinize hak veriyorum. Sorularım fikirlerinizi olumsuz eleştirme amacı taşımıyor.

  2. Devletler dış politika kararları alırken bu kadar basit hareket etmiyor.”Eski düşmanlıkları bir kenara atmak” keşke her şey bu kadar kolay olabilse.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz