İngiliz Kraliyeti’nin Serveti ve Sistemin Şifresi

380
Yazarlık Başvurusu

“Güneş Batmayan İmparatorluk”un yüzyıllardan temsilcisi olan İngiliz Kraliyet ailesi, resmî rakamlara göre 28 milyar dolarlık bir servete sahip. Sadece ölen eski kraliçe 2. Elizabeth’in kişisel serveti, hayata gözlerini yumduğu İskoçya’daki Balmoral Kalesi de dahil, atlar, pul koleksiyonu, mücevherler ve sanat eserleri 500 milyon dolardı.

Kraliyetin 28 milyar dolarlık bilinen servetinin 19 milyar dolarını kraliyetin mal varlığını kontrol eden üst kurul Crown Estate yönetiyor. Şirket, elde edilen gelirin yüzde 25’ini Kraliyet ailesinin masraflarının karşılanması için bir fona aktarıyor ama kraliyet gelirlerinin yüzde 75 gibi büyük bir kısmı devletin hazinesine gidiyor. Ama masraf büyük, yetmiyor…

Kraliyetin mirası şu an yeni Kral 3. Charles’ta ama bu durum öyle “ben ağayım ben paşayım” şeklinde olmuyor. Yaklaşık 5 milyar dolar değere sahip Buckingham Sarayı krala ait ama satma yetkisine sahip değil mesela. İngilizler “padişahım çok yaşa” diyerek her şeye göz yummuyor. 1760 yılından itibaren monarşi karşıtları, dolaylı olarak kraliyet ailesinin giderlerinin vergi mükellefleri tarafından ödenmesine karşı çıkıyor. Çünkü masraflar çok büyük. Sadece ailenin güvenliğine devlet tarafından harcanan para 345 milyon sterlin.

Buna rağmen kraliyetin varlığını sürdürmesinin en önemli nedeni; ‘tarafsızlık’…

Ölen Kraliçe’nin sadece siyasette değil, başka konularda da tartışma yaratacak bir şey söylemediğini bilirsiniz. Röportaj vermez, hayatını konu alan bir belgesel için bile kamera karşısına geçmez. Hatta şöyle ilginç bir olay var. Kraliçe hakkındaki en önemli biyografilerden birini yazan tarihçi Ben Pimlott, kitap çıktıktan sonra saraya yemeğe davet edilir. Aslında bu kraliçenin de kitabı beğendiğinin işaretidir ancak 2. Elizabeth kitabı okumuş olmasına rağmen hakkında tek kelime etmez, yorum yapmaz. Böyle iradesini koruyan, bu iradesini korumak için küçüklükten bu yana büyütülen biridir. Çünkü kraliyet ailesi “Kraliyetin yüceltilmesi ancak ve ancak, kral ya da kraliçenin kişisel özellikleri sayesinde mümkündür.” söylemini motto edinir. İngiltere’de monarşi böyle ayakta kalır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz