IŞİD’in Kimyasal Silahları Var Mı?

210

IŞİD, geçtiğimiz yıl 11 Haziran’da Bağdat’ın kuzeybatısındaki Mutanna tesisindeki aralarında sarin ve hardal gazının da bulunduğu sinir gazları yüklü füzeleri ele geçirmişti. Bu durum BM tarafından da doğrulanmıştı.

IŞİD’in Kuzey Irak’ta ki peşmerge güçlerine karşı saldırısında 45 havan topu attığı ve bu havan toplarının başlığında kimyasal silah olan zehirli hardal gazı olduğu söylendi. Bunu ABD’de, Peşmerge komutanları da doğruladı.

IŞİD’in elinde kimyasal silah olduğu kesin artık. Kullansa da kullanmasa da bir terör örgütünün elinde bu silahların olması nasıl bir tehlike demektir, düşünmek sizlere kalmış.

 Peki hardal gazı neden korkutucu ve yasak?

Hardal gazı, vücuda temasında deri yanması, solunumu ile kaslarda şiddetli kasılma sonucu bel kemiğinin kırılması, sinir sisteminin çökmesi, vücudun dış ve iç yüzeylerinin erimesi gözlenir; 12 saat sürebilen acılı bir ölüme neden olabilir. Bunun için dünyada kimyasal silah kullanılması yasaktır.

Irak’ta kimyasal silahın ne işi var derseniz de:

IŞİD tarafından ele geçirilen fabrikada, Saddam Hüseyin’in göreve gelmesinin ardından üretilen hardal ve sarin gazları bulunuyordu. Fabrika 1. Körfez Savaşı’nın ardından kapatılmış, 1990’larda ise Saddam rejiminin kimyasal silahlarının imhasının denetlenmesi için kullanılmıştı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz