Sun Zi ‘Savaş Sanatı’ Kitabından Alıntılar

827

M.Ö. 6. yy.’da yaşayan Sun Zi döneminden bu döneme hiçbir şey değişmemiş. Savaşlarda değişen tek şey teknoloji ve onu kullanarak saldırılarda bulunmak. Onun dışında ‘savaş’ın mantığı ve şartları dünya aynı kaldıkça hep aynı olacak. Bunun göstergesi olarak Sun Zi ‘Savaş Sanatı’ kitabından bazı kesitler paylaşacağım. Bu kesitleri genellikle Türkiye ve PKK arasındaki çatışmalardan esinlenerek yazıyorum.

”Bir ordu harekata geçerken ilk önce yerel halkta ki beyleri, söz sahibi insanları tanımalıdır. Onlarla işbirliği yapmadan önce onların art niyetli olup olmadığını bilmesi gerekmektedir. Dağları, ormanları, engebeli yerleri, sulak alan, bataklık gibi arazi koşullarını bilmeden asker yola çıkarılmaz. Yerel rehberler olmadan arazi koşulları avantaja çevrilmez.”

”Askeri sevk ve idare yöntemine göre düşmanın üzerine gelmesini ummak güvenilir bir yöntem değildir, sürekli olan düşmanın üzerine gelebileceği olasılığı üzerinde durmak gerekir, düşmanın gelmemesi olasılığına rağmen hazırlıklı olmak en doğru yoldur. Düşmanın saldırmayacağını ummak doğru olmaz. Sadece düşmanın saldırma olasılığını hesaplamak, tam anlamıyla saldırıya hazırlıklı olmak ve saldırıya fırsat vermemek doğru olacaktır.”

”Düşman saldırısındaki en önemli husus ordunun zayiat vermeden başarı kazanmasıdır. İşte bu da taktik saldırı yöntemiyle olur.”

”Karşı taraf kalabalıksa ve zafer koşullarını sağlamak için, karşı tarafı tahrik etmeli, çıkış yolları gözetmeli, düşmanın hareketlerinden arazideki zayıf noktaları ve savaş gücü hesaplanmalıdır.”

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz