Rusya Ortadoğu’da ki etkinliğini arttırdıkça Türkiye için tehdit oluşturmaya başlıyor demektir. Aynı şekilde Rusya Kırım’ı ilhak ederek Karadeniz’de ki askeri varlığını arttırmaya da başladı. Bunların yanında Suriye’de askeri üstlerini koruyan Rusya, Akdeniz’de de Rum-Mısır ilişkileriyle Türkiye’nin dikkatini çekmeye başladı. Rusya’nın hava sahamızı ihlalleri sonrasında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Rus doğalgazına alternatiflerimiz var ve en çok doğalgazı Rusya’dan biz alıyoruz’ söylemlerinde bulunmuştu. Acaba bu doğru mu? Doğalgaz konusunda Rusya’ya muhtaç mıyız?
Rusya’nın toplam ihracat gelirinin %14’ünü doğalgaz satışları karşılıyor. Türkiye ise doğalgaz ithalatının %54’ünü Rusya’dan yapıyor. Rusya doğalgaz ihracatının %39’unu Almanya’ya, %27’isini Türkiye’ye yapıyor. Türkiye bu doğalgaz tüketiminin %48’lik en büyük kısmını ise elektrik üretiminde dönüşüm amaçlı kullanılıyor. (Doğa harikası bu topraklarda ki güneş ve rüzgarlara rağmen, maalesef ki daha güneş enerjisini ve rüzgar santrallerini fazlalaştırıp elektrikteki payını arttıramadık.)
Elektriğinin %48’sini doğalgazdan üreten Türkiye için Rusya çok ama çok önemli bir ticari ortak. Türkiye doğalgaz ithalatının yarısından fazlasını Rusya’dan yapıyorken, 2. ve 3. İran ve Azerbaycan’dan ise %30’ununu yapıyor. Rusya ile ticareti bitirirsek, Rusya’nın bölgedeki müttefiki İran ne kadar bizim yanımızda olur o da muamma.
Zaten şöyle de bir durum var. Rusya’dan doğalgaz almayı bırakırsak, diğer tüm ülkelerin bize yaptıkları ithalat miktarlarını %100 arttırması durumunda bile Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamak mümkün görünmüyor.
Sonuç olarak ne Rusya’dan en çok doğalgazı Türkiye alıyor, ne de Rusya’dan başka bir alternatifimiz var. Şimdilik ticari olarak Rusya’ya muhtacız diyebiliriz.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.