Ukrayna Krizi ve Son Durum [2015]

435

”Ukrayna’da baş gösteren siyasi olaylar sonucu, 16 Mart 2014 tarihinde Kırım Rusya tarafından ilhak edildi. 16 Ağustos 2014 de Belarus’un başkenti Minsk’te taraflar bir araya gelerek Ukrayna krizinin ve Kırım’ın ilhakının çözüm yollarını aramaya çalıştılar. Minsk-1 konuşmaları olarak tarihe geçen bu görüşmeyi özetlemek gerekirse, Almanya’nın Kırım’ın ilhaki karşılığında Donbass bölgelerinden Rusya’nın geri çekilerek Ukrayna’ya bırakılması şeklinde bir teklifde bulunduğunu söyleyebiliriz. Fakat taraflar hiç bir anlaşmaya varamamış, aksine, bu görüşmelerden sonra Ukrayna’da kriz daha da derinleşmeye başlamıştır.

Kısa bir aradan sonra taraflar bu defa da 11 Şubat 2015 yılında Minsk’te bir araya gelerek Ukrayna krizi için yeni çözümler bulmaya çalıştılar. Nitekim, bu defa ki konuşmaların 16 saate yakın devam ettiği görülmektedir. Minsk-2 olarak tarihe geçen bu konuşmalarda belli bir uzlaşmaya varıldığı görülmekteydi. Bu anlaşma gereği Rusya tarafından 15 Şubat’a kadar ateşkesin sağlanacağı ve 19 Şubat’dan itibaren tarafların ağır silahları geri çekeceği, Donbass bölgelerine özel statü verileceği ve orada bulunan silahlı örgütlerin halk polisine çevrileceği belirtilmiştir.

Fakat, Kiev’in parlementoda, anlaşmada gösterilen silahlı örgütleri yasadışı silahlılar olarak gösterme ve Donbass bölgelerine özel statünün daha dar araziler çerçevesinde verilmesini ön gören kararlar kabul etmesi süreci sabote etmiş ve Minsk -2 anlaşmasını önemsiz hale getirmiştir. Nitekim, günümüz itibariyle de Ukrayna’nın doğusunda halen çatışmalar devam etmektedir.”

EHTİRAM AŞIRLI’nın ‘Ukrayna Krizi’ adlı makalesinden.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz