ABD Topraklarında Bağımsız Lakota Cumhuriyeti

1771
Yazarlık Başvurusu

Lakota Cumhuriyeti, Siyular tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Wyoming ve Montana eyaletlerinde Viyana Sözleşmesi’ne dayanılarak resmen tasarlanmış bir cumhuriyettir.

Amerika kıtası’nın 15. yüzyılın sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedilmesinden önce bu topraklarda yüzyıllar boyunca sadece Kızılderililer yaşamaktaydı. Keşiften sonra başta İspanya, Fransa ve Britanya olmak üzere aralarında Hollanda, İsveç ve Portekiz’in de dahil olduğu birçok Avrupa ülkeleri buralarda sömürgeler kurdular. Bu sömürgeler arasında Britanya’ya ait On Üç Koloni de vardı. Günümüzdeki ABD 18. yüzyılda Britanya İmparatorluğu’na ait bu sömürgelerin bağımsızlıklarını kazanması sonucu oluşmuştur.

lakota cumhuriyeti

ABD’nin bağımsızlığını kazandığında ki toprakları şuankinin üçte biri civarındaydı. Batıda ki topraklar Fransa’ya aitti. ABD’nin 3. başkanı Thomas Jefferson bu topraklar ABD için çok önemli dedi ve Fransa’nın başındaki Napolyon Bonapart para karşılığı bu toprakları istedi. Türkiye’nin neredeyse üç katı olan bu topraklar 1803 yılında 78 milyon Fransız Frankı (15 milyon ABD Doları) karşılığında ABD’ye satıldı.

ABD ve Lakota halkı arasında ilk anlaşma 1805 yılında “barış ve dostluk” içinde yaşama vaatleriyle yapıldı ama ABD’nin istilaları hep sürdü. Tam ölçekli savaşı önlemek için, Fort Laramiee Antlaşması ile 1851 yılında ABD ile anlaşma yapıldı. Bu anlaşmada Lakota açıkça bağımsız bir ülke olarak tanınıyordu. ABD vatandaşları anlaşma sonrasında altın ve maden yağması için Lakota’yı istila etti ve çıkan çatışmalara ABD askeri müdahale etti. Bölgenin 1874 yılında, ABD ordu komutanı George Custer tarafından istilası ile günümüze kadar süren inkar süreci başlamıştır.

1974 yılında ise ilk kez Uluslararası Kızılderili Konseyi tarafından Bağımsızlık bildirileri yayınlanmıştır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz