1914’te Ortadoğu’nun Görünümü
Coğrafi Keşiflerin başlamasıyla sömürgecilik dünya tarihinde yerini aldı ve Batı Avrupa ülkeleri Amerika kıtasından Hindistan’a kadar bir çok bölgede sömürge krallıklarını ilan etmeye başladı. Batı Avrupa ülkeleri Kuzey Afrika’da ki Arap devletleri ve Afrika dahil bir çok bölgeyi kendi aralarında bölüşerek sömürgelerine kattı ve zenginleşerek büyüdüler. İran’ın bazı bölgeleri hariç neredeyse tüm bölge Avrupalılar ya da Osmanlılar tarafından yönetiliyordu ve Arap yarımadası Avrupalıları tarafından paylaşılan “nüfuz alanları” haline geldi.
I. Dünya Savaşı’ndan bir kaç yıl sonra, mağlup Osmanlı İmparatorluğu’nun geri kalanı da Avrupalılar arasında pay edilecekti. Fransa, İtalya, İspanya ve İngiliz yönetimlerinin cetvelle çizdikleri sorunlu haritalarda o yıllardan bu zamana kadar geldi ve sorunlar hala bu ülkelerin etkileriyle devam eder oldu.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Merhaba, Osmanlı’nın en geniş hududlarını olduğundan oldukça dar göstermişsiniz. Avrupa’da Viyana’ya kadar Macaristan ve Slovenya’yı, doğuda Hazar ve Tebriz’e kadar Azerbaycan ve Kafkasya’yı, batıda Fas’ı, güneyde Yemen ve Fizan, Sudan ve Habeşistan’ı dahil etmemişsiniz. Hatta Kırım dahi dahil değil. Sizin gibi ciddi bir siteden daha hakiki bir harita bekliyoruz. İyi çalışmalar.
Kardeş bu harita birinci dünya savaşı öncesini gösteriyor, zaten en geniş sınırlar da yeşil bir cizgi ile gösterilmiş. Keşke okuyup anlasaydın önce.