Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını kullanarak Rusya askeri ve lojistik gemilerini geçiriyor ve Esad rejimine hayat veriyor. Batı ile büyük bir jeopolitik savaş içine giren, Akdeniz’i öncelikli hedef olarak açıklayan Rusya, yeni Deniz Kuvvetleri doktrini ile Suriye kıyısındaki üsleri genişletme ve geliştirme çabası içine girdi. Neredeyse her gün Rus savaş ve lojistik gemileri İstanbul Boğazı’nı kullanıyor. Rus uçağının düşürülmesinden sonra ise (ki bölgedeki çıkarları için bir bahane olarak düşünüyorum) Rusya Suriye’deki üslerine askeri yığınak yapmaya karar verdi.
Türkiye’de ki bu iki boğaz 1936 tarihli Montreux Boğazlar Sözleşmesi’ne göre yönetiliyor. Bu anlaşma da Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin haklarını korumakla birlikte, Türkiye’nin güvenlik endişeleri ve egemenliğini korumak arasında bir dengeye dayanıyor.
Buradaki kilit nokta şu ki; Türkiye barış döneminde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin askeri gemilerinin geçişini durdurma yetkisine sahip değil. Ticari gemilerin de geçiş serbestliği söz konusu. Olası Türkiye Rusya Savaşı‘nda ise boğazlar kapatılacak ve Rusya Karadeniz’deki devasa deniz kuvvetlerinin gemilerini boğazlardan geçiremeyecek.
Facebook’daki ‘Dünyada Neler Oluyor?’ sayfamızı beğenerek dünya gündemini anlaşılır, kısa ve güncel olarak takip edebilirsiniz.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.