IŞİD’in Başkenti Rakka ve Gündelik Hayat

781
Yazarlık Başvurusu

IŞİD’in başkenti Rakka’da ki yasakları ve normal yaşam hakkında bilinmeyenler..

Rakka Suriye’nin her tarafına açılan büyük yolların da kesiştiği noktada bulunuyor. Kentin yarısı çöl olan doğu kısmından da Irak’a geçiliyor. IŞİD militanlarının burayı başkentleri olarak seçmesinin sebebi de belki bu konumundan kaynaklanıyor.

ışid rakka yasakları

Suriye’nin en büyük üçüncü vilayeti Rakka’da sanayii yok. İş gücünün büyük bir kısmı çiftçi veya memur. Vilayette ve dolayısıyla bölgede aşiret yaşamı ve aşiretlerin bağlantıları çok güçlü. Rakka’da Sünni Arap nüfusu yoğun ve Irak’ın batısındaki Sünni Arap aşiretlerle ilişkileri var. IŞİD bölgeyi işgal ettikten sonra idari sistem oluşturdu. Şeriat yasaları getirip Şeriat mahkemeleri kurdu. Halkın gözü önünde idamlar yapmaya başladı. Şehirde kalanlar önce güvenlik, bir çeşit hukuk, hizmet ve gıdaya erişim olduğu için IŞİD’in yönetim biçimine uyum sağladı/sağlamak zorunda kaldı.

Sigara içmek yasak. Sigara içenler, güvenlik birimi ‘El Hisba’ tarafından yakalanırsa kırbaçlanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Tüm erkekler gün içinde namaz saatlerinde camiye gitmek zorunda. IŞİD’in yasaları uyarınca, cep telefonunda kadın fotoğrafı bulunanlara 30 kırbaç cezası veriliyor. Futbol maçı izlemek de yasak. Maçları gösteren bir kafe veya restoranın kapatılma riski var.

Sokaklarda, kadınların kılık kıyafetini denetleyen ve yalnızca kadınlardan oluşan El Hansa Tugayı adında bir asayiş birimi var. Bu tugayda görevli kadınların çoğu IŞİD militanlarının eşi. Kılık kıyafetleri yasalara uymayanları cezalandırmak ve kadın tutuklulara işkence ile görevli oldukları söyleniyor. (Kibarca sorgu da diyebiliriz)

IŞİD militanı eşleri ölen kadınlar, başka bir IŞİD militanıyla evlendiriliyor. Evlilikler uzun sürmediği için çocuk yapılmasını teşvik etmiyorlar. Genç eşlerin çoğu genellikle cephede savaşıyor.

Bunun gibi bir çok yasağın olduğu ‘IŞİD’in Başkenti’ Rakka hakkında bilgiler oradan kaçanlardan, IŞİD’in yazılı yasalarından ve vilayetin içindeki (IŞİD’in de aradığı) muhalif Arap gazeteciler yoluyla ediniliyor.

IŞİD örgütü hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz ‘IŞİD Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Başlık’ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynak: BBC/ Al Jazeera

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz