PKK ile Barzani Arasındaki Gerginlik Nereye Gider?

1385
Barzani ve partisi KDP ile PKK yani KCK arasında bildiğiniz gibi son zamanlarda sorunlar yaşanmakta. KDP’nin peşmergesi Rojava için Türkiye’den peşmergelerini geçirmiş ve bu peşmergeler IŞİD’e karşı etkin bir şekilde savaşmıştı. Rojava IŞİD’den temizlendikten sonra da buradan çıkıp Kuzey Irak’a geri dönmüşlerdi. Ama PKK’nın Suriye’deki militanları Irak’ta Şengal alındıktan sonra burada kaldı. Bunun üzerine Şengal Kaymakamı ”Burayı terk etmeleri gerekiyor, Peşmerge Suriye’ye yardım ettikten sonra çıkmıştı” diye sitem etmişti.
pkk barzani gerginliği
Şimdi de Barzani’nin partisi KDP PKK’ya ”Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’ndeki 500 köyün ve Türkiye’de de birçok köyün harap olmasına sebep oldunuz ve Kürt milletine sorun ve engel çıkarmaktan başka ne yaptınız?” diye tepki gösterdi ve “Neden gidip sorunlarınızı Türkiye’yle çözmüyorsunuz? Madem Türkiye’ye karşı gelemiyorsunuz, neden Kürdistan Bölgesi için sorunlara sebep oluyorsunuz?” diye sordu.
PKK-Barzani arasındaki bu gerginlik nereye gider?
KCK, Suriye’de ki uzantısı PYD. Adına ne derseniz deyin bu grup bir örgüt. Suriye’de El Nusra, ÖSO ve IŞİD gibi resmiyeti olmadan bir bölgeyi kontrol ediyor. Ama Barzani Irak’taki en sorunsuz, en düzenli bölgelerden biri olan Kuzey Irak’ın resmi muhatabı. Barzani PKK’nın ‘Kürtlerin temsilcisi’ rolünü üstlenmesine karşı çıkıyor. (Kuzey Irak’ta son zamanlardaki eylem ve ölümlerin sorumlusu olarak da PKK’yı göstermişti.) Aynı şekilde PKK’da Barzani’nin Türkiye ile yakınlaşmasından tutun, Barzani sempatisine karşı duruyor ve KDP karşıtı strateji izliyor.
Suriye’de ve Irak sakinleşince ve düzenin vuku bulmaya başladığı zamanlar gelince, Kürtlerin temsilciliği rolünü birinin oynaması gerekecek. İran, Rusya, Irak’ın desteğiyle PKK mı, yoksa Türkiye ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle Barzani mi bu rolü alacak, merak konusu. ABD PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi de (Suriye şartları gereği) destekliyor, Barzani’yi (hep destekledi) de destekliyor. Barzani de Türkiye’ye ekonomi ve enerji transferleri açısından muhtaç gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde ki gelişmeler ve ABD ile Rusya’nın son sözleri, bu gerginliğin sonucu açısından büyük önem arz edecektir.
Kuzey Irak’ı ve Barzani’nin politikalarını daha iyi anlamak için ‘Kuzey Irak’ta ki Taraflar (Gorran Hareketi, KYP, KDP) Hakkında Bilinmesi Gerekenler’ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz