Suriye meselesinde ABD ve Rusya’nın varlığını biliyoruz ama bölgesel güç Suudi Arabistan, Türkiye ve İran gibi ülkeleri hep unutuyoruz. ABD’li diplomatlardan, Ortadoğu uzmanlarına kadar da herkesin söylediği bir şey var: Bölgesel güçlerin fikirleri ve politikaları, Suriye meselesinin kilit noktasını oluşturuyor.
Türkiye Osmanlı’dan kalma nüfuzunu, Suudi Arabistan ise Sünni blok liderliğiyle bölgede söz sahibi oluyor. Esad’ın devrilmesi için çabalayan bu iki ülke, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesiyle biraz daha geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bildiğiniz gibi Rusya eğer Suriye’ye müdahalede bulunmasaydı; şuan muhalifler Esad’ın kalesi Lazkiye olmak üzere, Rus askeri üslerine kadar ele geçirecekti.
Suriye konusunda masada söz sahibi olan Suudi Arabistan ve Türkiye’nin daha da kaynaşması, Rusya’nın Suriye’ye gelmesiyle belli olmuştu. Beril Dedeoğlu’nun geçtiğimiz günlerde bir yazısında ”Suudi Arabistan’ın Türkiye ile ilişkilerini de yeniden gözden geçireceği ve anlamsız rekabetten, anlamlı işbirliğine yöneleceği öngörülebilir.” tahminini yaparak nokta atışı yaptığını söyleyebiliriz.
Çünkü dün (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman) Suudi Arabistan ile Türkiye’nin “dost, kardeş ve stratejik ortak oldukları” belirtildi ve iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi‘nin kurulması konusunda mutabakata varıldı. Bu konsey bile iki ülke arasındaki işbirliğinin ne boyutlarda olduğunu bizlere gösteriyor. Erdoğan’ın bir yıl dolmadan üçüncü kez Suudi Arabistan’a ziyaret gerçekleştirmesi ise ayrıntıda olan şeytanın bize söylediği son söz olsun.
Kaynak:
http://www.aljazeera.com.tr/haber/ankara-riyad-arasinda-yuksek-isbirligi
http://akademikperspektif.com/2015/12/25/ortadogunun-bolgesel-gucleri/
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.