Azerbaycan Taraf Seçmeye Zorlanıyor

510

Azerbaycan’da bir milletvekili bir yasa tasarısı sundu. Tasarıda, ABD’de yapılan insan hakları ihlalleri ile Kızılderililere ve siyahilere yönelik insanlık dışı muameleler nedeniyle bazı ABD yetkililerin ülkeye girişinin yasaklanmasını, hatta ABD ile tüm ilişkilerin kesilmesi var. Daha neler neler..

rusya azerbaycan ilişkisi

Yeni yılın ilk günlerinde olduğumuz şu günlerde, dünyanın 2016 yılında müthiş derecede diplomatik bir savaş içerisinde olacağı belli oluyor. Azerbaycan’da yaşanan bu gelişme ve Türkiye-Rusya uçak krizinin devamı bu öngörünün habercisi sayılabilir. Uçak krizi hakkındaki gelişmeler konusunda bilgi sahibiyiz fakat Azerbaycan konusu da en az bizim sorunumuz kadar karışık.

Azerbaycan’da ABD ile ilişkilerin kesilmesini isteyen bir kesim var. Bu kesimi Rusya ile yakınlaşıp, ABD ve Batı’nın dışlaması gerektiği düşünüyor.

Azerbaycan dış politikası, Sovyetlerden kalan Rus etkisiyle devam etmek yerine ABD ile Rusya arasında denge siyaseti uyguluyor. Yeni uluslararası konjonktürdeki Rusya’nın bu türden denge politikaları uygulayan devletleri bir taraf seçmesi için zorladığı aşikar. Türkiye’de tıpkı Azerbaycan gibi dış politikasını denge üzerine kurmuştu ki Rusya bir taraf seçmesi için onu zorladı. Gelinen durumun arka planını da aslında bu oluşturuyor.

Rusya ile ABD Suriye vasıtasıyla son zamanlarda hiç olmadığı kadar görüşüyor. Bu görüşmelerde ne konuşulduğu, neler planlandığı meçhul. Fakat gelişmelerden anlaşılan şu ki Rusya net olarak müttefiklerini belirlemek istiyor. Bir nevi kendini sağlama alıp, ona göre farklı ülkelerle ve bölgelerde rahat hareket etme potansiyelini arzuluyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Rusya’nın uzun vadede kendi kuyusunu kazdığı anlamına gelir. Zorla güzellik olmayacağı için, zorla kendine düşman edindiğiyle kalır.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz