6 Başlıkta Türkiye-AB Görüşmelerinin Sonucu

277

Avrupa Birliği’yle Türkiye, Avrupa’ya olan Suriyeli mülteci akınına dur demek için anlaşmaya çalışıyor. Türkiye ile Avrupa Birliği’nin bugünkü 7 Mart 2016 Zirvesinin sonuçlarını kısaca belirtmekte fayda var. AB ne istiyor, Türkiye ne talep ediyor? Başlıkları vermeden önce Türkiye ile AB arasında mülteci sorunu konusunda anlaşma sağlanamadığını belirtelim.

Avrupa Birliği (AB) ne istiyor?

AB liderleri, Türkiye ile anlaşıp mülteci akınını durdurmak ve mültecilerin Türkiye’de kalmasını sağlamak, aradan sızanları NATO gemileriyle engellemek, Yunanistan’da bulunan mültecilerin barınak sorununun giderilmesi için fon ayırmak gibi sorunlar müzakere konusu oldu.

Türkiye daha önce ki anlaşmalara ek olarak yeni taleplerde bulundu.

Türkiye’nin AB’den istediği üç talep:

3 milyar eurodan daha fazla AB fonu, AB üyelik sürecinin hızlandırılması ve vizelerin kaldırılması sürecinin öne çekilmesi.

AB ise Türkiye’nin bu üç talebenine karşı taslakla cevap verdi ve;

Türkiye’ye haziran sonunda vize muafiyeti ve 2018’e kadar 3 milyar euro daha önerdi. Ek olarak da Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilen her Suriyeli mülteci karşılığında Avrupa Birliği 1 Suriyeli mülteci kabul edecek.

Avrupa Birliği’nin maddi desteği ne kadar olacak?

Yunanistan’a 3 yıl için 700 milyon euro, Türkiye’ye 2018’e dek 3+3 milyar euro.

Avrupa’da ne kadar mülteci var?

2015’te AB’ye giden mülteci sayısı: 1.250.000 kişi

2016’da AB’ye giden mülteci ve göçmen sayısı 129.455 kişi

En fazla mülteci barındıran ülkeler:

Şuan Türkiye’de 2.7 milyon, Avrupa Birliği ülkelerinde 1.2 milyon, Lübnan’da 1 milyon, Ürdün’de 600 bin, Irak’ta 245 bin ve Mısır’da ise 118 bin mülteci var. [AFP]

Burası Önemli!

Daha öncede söylediğim gibi, Suriyelilerin Türkiye’de kalması ilerde sıkıntıları beraberinde getireceği gibi, şuan için halkta bir problem yaratmıyor. Ancak haberlerde geçen ayrıntıyı kaçırmayalım.

”Türkiye ayrıca AB’nin iltica başvurusunu reddettiği Suriyeli olmayan göçmenleri de kabul edecek. ”

Türkiye sadece Avrupa’ya alınmayan Suriyelileri değil, AB’nin iltica başvurusunu reddettiği Suriyeli olmayan göçmenleri de kabul edecek. Yani bu Kuzey Afrika’dan; Libya, Tunus, Mısır, Cezayir ve Orta Afrika ülkelerinden denizle Avrupa’ya geçmeye çalışanlarından çoğunun Türkiye’ye yollanabileceği anlamını taşıyor. Bu durum ise Türkiye’de ki dengeler açısından büyük tehlike. Çünkü ileri ki günlerde tahminen Suriye ve Irak sonrasında IŞİD’in en nüfuz kazandığı ülke olan Libya’ya operasyon yapılacak ve bundan ötürü Avrupa’ya büyük bir mülteci akını bekleniyor. Anlaşmanın detayları nedir, ne değildir resmi olarak açıklanmadı ama haberler arasında saklanan bu ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekiyor.

multeci-krizi

Bir önceki Türkiye-AB görüşmelerinde Türkiye’nin AB ile Anlaştığı Önemli 3 Madde

Kaynak: stratejikortak.com / Al Jazeera / AFP

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz