IŞİD’in Kilis Saldırıları Neden Engellenemiyor?

608
Yazarlık Başvurusu

Son zamanlarda Türkiye Suriye sınırında IŞİD’in kontrol ettiği bölgeden sürekli füzeler düşüyor(!) ve insanlarımız hayatını kaybediyor. IŞİD’in Kilis’e düzenlediği füze saldırılarında ölenlerin sayısı 17‘yi buldu. Bunlardan 6’sı Suriyeli, 11’i Türkiye vatandaşı. Her saldırı sonrasında IŞİD mevzilerinin vurulması gündeme geliyor ama, herkes biliyor ki TSK’nın IŞİD’e karşı obüslerle cevabı yaralasa da  yeni gelecek saldırıları engelleyemiyor. Peki IŞİD’in Türkiye’ye karşı kullandığı bu füzelere dur denemez mi?  Hava savunma sistemleri bu füzeleri engelleyemez mi?

Bu soruları cevaplamak için öncelikle IŞİD’in Kilis saldırısında kullandığı Katyuşa füzelerine bakmamız gerekiyor.

IŞİD Kilis’i Rus yapımı Katyuşa adı verilen 2. Dünya Savaşı’nda çokça kullanılan füzelerle vuruyor. Bu füzeler savaş döneminde oldukça etkili kullanılmışken şuan ‘ilkel ve pasif’ kalıyor. Bu füzeler günümüzde Filistin’den İsrail’e misilleme olarak atılan füzelerden. Aynı şekilde Hizbullah’ın da Lübnan’da bu füzeleri kullandığı biliniyor. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir Katyuşa füzeleri için ‘‘Bunlar, teknoloji kullanarak önceden fark edilip müdahale edilmesi zor unsurlar. Bu tür ilkel sistemlerle aktif mücadele eden ülkeler var. Ancak örneğin İsrail’in karşılayabildiği ilkel silahlarda bile belli bir oranda başarı sağlanıyor.”  diyor. Bu silahların gelişmiş hava savunma sistemleriyle önlenmesinin de zor olduğu aşikar. Bu silahlara karşı yeni yöntemler geliştirmeye çalışan İsrail, lazer güdümlü hava savunma sistemleri oluşturmuş, yine de çoğu zaman eski tip füzelerden olan Katyuşa’lara karşı yetersiz kalmış. Patriotların da bu eski tip füzelere karşı başarısız olduğu, İsrail’in yeni arayışlara geçmesinden anlaşılabiliyor. Yani IŞİD’in bu füzelerine karşı net çözüm olarak hava savunma sistemleri yeterli olamıyor. Savunma Sanayi Müsteşarı Demir’e göre, IŞİD’in kullandığı füzelere karşı en doğru yöntem, gerçekleşmesi muhtemel tehdidi silahlı İHA’larla vurmak. Anlaşıldığı gibi bu yöntem de füzelerin Kilis’e düşmesine bir engel teşkil etmiyor, sadece füzeler ateşlenmeden bir önlem alınabilme ihtimalini ortaya çıkıyor. Özetle IŞİD’in bu tip saldırılarına karşı yapılabileceklerin  günümüz teknolojisine rağmen sınırlı olduğunu, İsrail örneğiyle birlikte görmüş olduk.

Füzelerin yerleştirilmediği Katyuşa
Füzelerin yerleştirilmediği Katyuşa

Ek olarak da 25-30 KM menzile sahip olduğu bilinen Katyuşa füzelerinin seyyar bir şekilde kamyonlara montelendiği için, ateşleyen kişi veya kişilerin füzeleri ateşledikten sonra yer değiştirdiğini/kaçtığını belirtmek gerekiyor. Bu bilgiye de ithafen saldırılar hakkında çok dikkat çekici bir iddiayı da yazıyı bitirmeden paylaşmak isterim. Irak’taki Başika kampında bir tankımızı vuran ve videoyu dünyaya servis eden IŞİD’in, Kilis’e ‘rasgele’ ateşlediği füzelerin hiçbirinin görüntüsünü servis etmemesi oldukça düşündürüyor. Gündemi takip eden çoğu kişide ‘Acaba IŞİD’in bu saldırıları ‘false-flag’ saldırılar mı?’ diye soruyor. Yani IŞİD saldırısı görüntüsüyle Türkiye Suriye’de savaşa mı sokulmak isteniyor?

Abdulkerim Arslan

StratejikOrtak.com Yazarı

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz