1453’te İstanbul’un Fethi’nden sonra başlayan Rönesans hareketleriyle birlikte pusulanın bulunması, Coğrafi Keşifler’in başlamasına neden olmuş ve Avrupa ülkeleri ‘yeni dünyalar’ keşfetmiştir. Keşiflerin öncülüğünü Portekizliler ve İspanyollar yapsa da, zamanla keşif yapan ulus sayısı artmış ve bir çok Avrupa ülkesi yeni topraklar keşfetmiştir. Avrupa devletlerinin bu keşifleri ise bu toprakların yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürmeleriyle sonuçlanmıştır. ‘Sömürgecilik‘ olarak nitelendirilen bu durum tanım itibariyle; bir devletin başka devletleri ve toplulukları siyasal ve ekonomik olarak egemenliği altına alıp yayılmasına denir. Aşağıda ise tarihlere göre dünya haritaları ve sömürgeci devletlerin yayılımları gösterilmiştir.
Yıl 1492: Sömürgeciliğin başlamasıyla dünya haritası
Yıl 1550: Deniz keşifleriyle birlikte Amerika kıtasının doğu kıyıları İspanyolların eline geçerken, Amerika kıtasının doğu kıyıları ve Afrika’nın doğu kıyıları Portekizlilerin eline geçti.
Yıl 1660: Portekizliker ve İspanyollar yeni keşiflerle sömürge topraklarını büyütürken, İngiltere ve Fransa Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını keşfediyor. Haritada küçük küçük renklendirmelerle hangi devletlerin nereleri keşfettiği görülüyor.
Yıl 1754: Kuzey Amerika’da İngiliz ve Fransız etkisi artıyor. 1775 ile 1783 arasındaki Amerika Bağımsızlık savaşı çıkmadan önceki harita.
Yıl 1822: İngiltere Avustralya’yı keşfediyor. Çarlık Rusya sınırlarını kutuplara kadar genişletmeye devam ediyor. İspanya ve Portekiz birçok sömürgesini kaybediyor.
Yıl 1885: Osmanlı’dan kopuşlar yaşanıyor. Mısır İngilizler’in eline geçerken, İngiltere Hint yarımadasındaki topraklarını genişletiyor.
Yıl 1914: Birinci Dünya Savaşı başladı. Devlet bayraklarına göre renklendirmenin yapıldığı dünya haritası ve koloniler..
Yıl 1920: Birinci Dünya Savaşı’nın ardından sömürge/koloni devletler ve dünya haritası. Osmanlı gayri resmi olarak çökmüş, Anadolu’da bir çok bölge işgale uğramış ve Kuvayi Milliye hareketi başlamış. İngiltere muazzam büyüklüğe ulaşmış.
Yıl 1945: 1939 yılında başlayan ve 1945 yılında biten İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya haritası ve koloniler yada Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çıkan yeni sistem ‘manda’ bölgeler..
1492’ten 1945 yılına kadar dünya haritası ve kolonileri gösterdikten sonra sömürgeci devletler Fransa, İngiltere, Portekiz, İspanya, Hollanda, Almanya, İtalya ve Belçika’nın sömürüsü olan toprakların ayrı ayrı haritalarını verelim.
SÖMÜRGECİ DEVLETLERİN KOLONİLERİ
İngiltere:
- Üzerinde güneş batmayan imparatorluk Britanya yani İngiltere’nin en geniş sınırlarına ulaştığı 1919 tarihli harita..
Fransa:
İngiltere’den sonra en fazla sömürgeci devlet olarak bilinen Fransa’nın 1. ve 2. sömürge imparatorlukları..
- Yeşil: 1. Fransa Sömürge İmparatorluğu (1546-1763) // Mavi: 2. Fransa Sömürge İmparatorluğu (1763-1962)
Belçika:
- Belçika’nın Koloni Haritası (19 ile 20. yüzyıl arasında)
Hollanda:
- Hollanda’nın sömürge haritası. Açık yeşil: Hollando Doğu Hindistan Şirketi, Koyu yeşil: Hollanda Batı Hindistan Şirketi, Sarı: 19. yüzyıl sonrası işgal edilen topraklar
İspanya:
- Tarihteki ilk okyanus ötesi imparatorluğu kuran İspanyolların irili ufaklı detaylarında verildiği sömürge haritası..
Portekiz:
- İspanyollarla birlikte keşiflere başlayan Portekizlilerin 1415 ile 1999 yılları arasındaki ayrıntılı sömürge haritası.. (Mavi bölge deniz keşiflerinin olduğu sahayı gösteriyor)
Sömürgeci devletler arasına girmeye çalışan İtalya ve Almanya diğer büyük devletlere nazaran daha az bölgede kolonilere sahip oldu. Daha doğrusu daha fazlasını elde etmeye başlayınca savaşlar patlak verdi.
İtalya:
- İtalya’nın sömürgeleri (1940)
Almanya:
- Almanya’nın sömürgeleri.. Koyu mavi: Almanya, açık mavi: Almanya’nın kolonileri.
Kaynak: Wikimedia ve StratejikOrtak.com
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Bir arada sırf ingiltere ve sömürgelerinin anlatan bir yazı yazar mısınız?
[…] Sömürge Devletleri ve Sömürge Haritaları […]
Bir devlet başka birdevleti hakimi altına alırsa veya toprağına giriyorsa buna isgalcilik denir. Sömürgecilik denilir
Osmanlı İmparatorluğu Sömürgeci Bir Devlet Mi?https://stratejikortak.com/2015/11/osmanl-imparatorlugu-somurgeci-bir.html
Osmanlı’nın sömrgeciligini yazsaniza. Fransa’dan sonra en büyük sömürgeci devlet Osmnlidir
Adaletli ve insanlar özgur olarak yasadilar hangi turkce konusmak ta sonra konus
ByKurd cok cahilsin
Toprak altında kürdistan hayali kuran osmanlı sömürdü der ne bekliyon ki
Cehil
yazık kafana
birşey sorcam almanya amerikada sömürge yaptımıki haritada gözükiyor
bide hollandanın afrrikadada sömürgesi var diye biliyom
Hollanda güney afrikayı aldı diye hatırlıyorum
Osmanlı bizim canımızdır iyisiyle kötüsüyle
Eğer osmanlı da sömürgecilik yapsaydı yakar yıkardı ortalığı.Ey gidi medeniyet böyle birşeymiş demek
Mükemmel bı paylaşım olmus gercekten
DÜNYA BUNLARI GÖRMELİ!!!!
Dünya bunları zaten biliyor
ne biliyor…Türkiye nerede diye Amerikalıya soruyorlar…afrika’da diyor
Osmanlı sömürmüşmü kalkındırmışmı bi araştırın derim.
neredeyse biz de sömürge edilen ülkelerden birisi haline gelmişiz meğersem -kılıfına uydurulmuş şekliyle “manda”-
sömürge ile zenginleşmiş devletlerin şanlı osmanlı tarihini iftiralarıyla lekelemeye çalışmaları ne kadar da acı
DÜNYANIN EN BÜYÜK SÖMÜRGECİ DEVLETLERİNDEN BİRİ OLAN HOLLANDA TÜRK ULUSUNU KARALAMAK İÇİN SOYKIRIM İDDİASINI ORTAYA ATMADAN ÖNCE,KENDİ DEVLETİNİN GEÇMİŞTE BİR ÇOK GÜNAHSIZ ÇOCUK-YAŞLI-MUHTAÇ İNSANLARI NASIL KURŞUNA DİZDİKLERİNİ -VE O İNSANLARIN ÜZERİNDEN SÖMÜRGE OLARAK MALLARINI-MADDİ MANEVİ DUYGULARINI NASIL HİÇE SAYARAK KATLETTİKLERİNİ ARAŞTIRSINLAR.TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TA OSMANLI İMPARATORLUĞUNDAN BU YANA TÜM İNSANLARIN ONURLARINA SAHİP ÇIKTIKLARINI VE DAİMA DOĞRUNUN-HAKİKATİN-HAKKIN VE ADALETİN YANINDA OLDUĞUNU TARİHİN GERÇEK SAYFALARINDA GÖRECEKLERDİR.
Bu yazınızı hemen hollandaya ilettim, sizden ozur dilediler, soylemeseydiniz böyle olmayacaktı, adamlar hatalarını hemen kabul ettiler :))))))))
Osmanlı demek Türkiye demek değil mi zaten ? Osmanlı bizim canımızdır iyisiyle kötüsüyle
Elinize sağlık çok değerli bir yazı olmuş.
Teşekkürler.