Çin-Pakistan Koridoru ve Gözden Kaçan ‘Gwadar’

2365

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ile Hindistan arasındaki rekabet askeri olarak da, ekonomik olarak da devam etmektedir. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinin başında gelen bu iki ülke, her geçen yıl insan gücü ve jeopolitik konumlarını kullanmaya başlamış, yerli silah sanayileriyle birlikte bölgesel ittifaklarla güçlerini arttırmıştır. Her ne kadar BRICS ülkeleri olarak bilinen IMF’ye alternatif banka kurulmasında iki ülke aynı birlik içerisinde yer alsa da, Hindistan’ın en önemli ortağı Rusya, Çin’in en önemli ortaklarından biri de Pakistan’dır. Bilinenin aksine Hindistan ile Çin geçmişteki sorunlar ve yaşanan savaştan ötürü yakın bir işbirliği içerisinde değildir. Ancak şu anda Çin, Pakistan’da 200 büyük altyapı projesi üzerinde çalışmaktadır. Çeşitli ekonomik koridorlarla birlikte Çin’in İpek Yolu projesinin bir parçası da Çin’in Pakistan’da kendi sermayesiyle inşa ettiği Gwadar Limanı‘na bağlanmaktadır. Bu limanın yapımını Çin üstlenmiş ve liman 43 yıllığına Çin’e kiralanmıştır.  Dün ise ilk ticari Çin gemisi limana ulaşmıştır.

Çin’in Ortadoğu, Afrika ve Avrupa ile ticareti için kullandığı yol üzerindeki ülkelerin ABD ile yakınlaşması uzun vadede Çin’in ekonomik güzergahını tehlikeye sokabileceği için, Gwadar limanı Pekin yönetimi için çok büyük önem taşımaktadır. 2009 verilerine göre Çin petrol ihtiyacının yarısını ithal etmekte ve Çin’in deniz ticaretinin önemli noktası olan ve petrol ihracatının yüzde 80‘ini yaptığı Malakka Boğazı’nın (Çin’e karşı) kapatılma tehlikesi, Pekin yönetimi açısından Gwadar Limanı’nının hem karlı hem de stratejik bir ekonomik üs olarak işlev görmesine yarar sağlayacaktır.

Çin Deniz Petrol Yolu
Çin Deniz Petrol Yolu

Kaşgar’dan başlayan ve Gwadar’da son bulan toplam 3 bin kilometrelik Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) için 46 milyar dolarlık yatırım yapılmış, CPEC’in korunması için de Pakistan ordusu bünyesinde özel komandolar ve paramilis güçlerden oluşan 12 bin kişilik özel bir güç kurulmuştur.

gwadar-yolu
Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC)

Bu Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru ve liman ile Çin’in Sincan-Uygur bölgesi Fars Körfezi çıkışına bağlanmış, denize çıkışı olmayan Çin’in geri kalmış bölgelerinin ve diğer Orta Asya devletlerinin ticari kanallarını geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gwadar Limanı’nı ayrıcalıklı kılan ise günde 13 milyon varil petrolün geçtiği Hürmüz Boğazı’na olan yakınlığıdır.

Gündem dışında kalan Gwadar Limanı’na dün ilk ticari Çin gemisi ulaştı. Bu limanın ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun ileride Çin ve Pakistan için çok büyük faydaları olacak ancak, yolun tamamlanması ile bölge ülkelerinin hem siyasi hem de ekonomik olarak nasıl etkileneceği merak konusu.


http://turkish.irib.ir/guncel-yazilar/siyasi-yorumlar/item/275082-pakistan%E2%80%99%C4%B1n-gwadar-liman%C4%B1n%C4%B1-%C3%A7in%E2%80%99e-devretmesi-ve-hindistan%E2%80%99%C4%B1n-kayg%C4%B1lar%C4%B1

http://www.dunyabulteni.net/dunya/372856/belcikada-feto-baglantili-is-yerlerini-boykot-cagrisi

http://www.dunyabulteni.net/gunun-haberleri/355396/pakistanin-gwadar-limani-43-yilligina-cinin-oldu

http://www.bilgesam.org/incele/81/-pakistan%E2%80%99in-gwadar-limani-etrafinda-bicimlenen-iliskiler/#.V6NhAfmLTIU

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. bölge devletlerinin ekonmisine baglı, şu an Türkmenistan kendi üzerine düşeninin büyük bir kısmını bitirmiş bulunmakta, ayrıca en büyük ortagıda Çindir.

  2. ABD ve Hindistanın bundan hoşlanmayacağı mağlum olsa bile Çin ve Pakistan kendi adına faydalı ve stratejik bir adım attıkları söylenebilir. Sırf ABD hoşlanmayacak diye ekonomi ve o yörenin halkı için fayda sağlayacak böyle bir projeden imtina edilmesi düşünülemez. Ayrıca refah seviyesinde meydana gelen artış, hükümete duyulan güveni ve stabilazyonu artırır. Pakistan adına hayırlı olsun. Şimdi tahsin bey’in belirttiği üzere bu projenin sabote edilmemesi için gerekli tedbirleri almak gerekir.

  3. Pakistan başına çok büyük bela aldı bence önümüzde ki yıllarda 4’e bölünebilir
    şahsen ben ABD olsaydım bu koridordan sonra Pakistanı bölmek için uğraşırdım.
    güney batısında Beluçistan güney doğusunda Sind kuzey doğusunda Pençap Kuzey batısında da Peştunistan diye 4 devlet oluşturabilirler.
    aksi halde bu koridor yavaşlamakta olan Çin ekonomisini tekrar hızlandırır.
    ABD ve Hindistan bu yüzden bir şeyler yapmak zorunda.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz