Devrim ve Darbe Arasındaki Fark

4805

Bazı Devrimler bazı kesimler tarafından darbenin sivil hali denilerek kestirilip atılabiliyor ama devrim ve darbenin aslına bakarsanız uzaktan yakından alakaları yoktur. Yine de insanlarda benzerlik algısı yaratmalarını doğal karşılıyorum.

En temel haliyle anlatmak gerekirse devrimde sistem komple değişirken; darbe de ise sistemi elinde tutan değişir ama sistem değişmez, belki sonradan değiştirebilirler.

Devrimin kelime manası aynı zamanda da İhtilal ve İnkılaptır. Ancak inkılap daha çok çeşitli resmi değişim ve düzenlemeler için kullanılır iken İhtilal ise yasal ve resmi görünen değişimin komple gerçekleştiği durumlar için daha çok telaffuz ediliyor. Aslında farklı durumlar için ayrı zamanlarda kullanılsalar da hem devrim hem ihtilal hem de inkılap aynı manaya gelirler.

Devrim(Revolution) kelimesinin kökeni ise Evrimden(Evolution) gelmektedir. Evrim aynı zamanda değişim sürecini ifade ettiği için devrimin sürecin hızlanmış veya gerçekleşmiş hali olarak düşünebiliriz.

Darbe de ise toplumun yaşamında önemli yer tutan kurumları ellerinde tutanlar değişir. Ancak bu kurumlar genelde mevcut işleyiş biçimini sürdürebilir iken devrimde bu kurumların işleyişinde köklü ve niteliksel değişim gerçekleşir.

Darbenin illa ki askerler tarafından yapılması gerekmez. Zaten son bir kaç yılda gördüklerimiz buna çok iyi örnek oluyor.

Daha bu yıl gerçekleşen Brezilya da ki darbeye hukuki veya anayasal darbe denildiği gibi Ukrayna’da da 2014 yılında yaşanan darbeye sivil darbe denmektedir. Çünkü; her ikisinde de seçilmiş hükumetlere karşı başkaldırı vardır. Toplumun seçimle iş başına getirdiği yöneticiler asker devrede olmadan görevden uzaklaştırılmıştır.

Genel olarak şöyle bir özet çıkarabiliriz;

1- Darbe aniden meydana gelirken, devrim kısmen daha uzun solukludur.

2- Darbe genelde içeriden gelirken, devrim ise genelde dışarıdan gelir.

3- Darbe küçük bir kesimin hareketiyken, devrim geniş bir kesimin hareketlenmesidir.

4- Darbe sessizdir, devrim ise bağırır.

5- Darbelerde çoğu zaman devrime kıyasla daha az kan dökülür, hatta bazen hiç dökülmez(Buna da post-modern darbe deniyor) ama başarılı olması halinde daha çok insan mutsuz olur, devrimde ise çoğu zaman daha fazla kan dökülse de başarıya ulaşılması halinde daha çok insan mutlu olur.

6- Devrim için gençler kendi hayatlarını seve seve feda ederlerken, darbede zaten yaşını başını almış olan insanlar gençlerin hayatlarını seve seve harcarlar.

Ortak yönü ise sadece yöneten kişilerin değişimidir.

Muhammed Ali Çalışkan

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Ben bir gencim, ve hayatımı devrim için feda etmem. Devrim sonunda mutlu da olmam. Hatta siz bir anketörsünüz. Bununla ilgili bir anket yapsanız sonucunu cidden çok merak ederdim.

  2. birde siyasi darbe vardır seçilmişlerin seçilmişlere tek adamlık için darbe yapması HDP örneğinde oldugu gibi boşuna araştırmayın türkiyeye has bir darbe türüdür diğer ülkeler bu kadar berbat birşeyin sonuç çıkarmayacağını bilirler..

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz