Gazetecileri koruma komitesinin yayınladığı son rapora göre 259 gazeteci an itibariyle hapiste ve bu rakam istatistiklerin tutulduğu 1990 senesinden bu yana görülen en yüksek rakam yani bir rekor. Gazetecileri Koruma Komitesinin son raporunda ayrıca en son rekorun 2012’ye ait olduğu ve 232 gazetecinin o dönemde hapiste olduğu belirtildi.
2015 yılında ise demir parmaklıklar ardında 199 gazeteci vardı. Bu yıl gerçekleşen yüksek artışın kaynağı ise Türkiye oldu. Türkiye’de 81 gazeteci tutuklu bulunuyor ve bu rakam dünya genelinin üçte birine yakın. Bu hızlı artışın kaynağı tabi ki 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası düzenlenen operasyonlar.
Çin Halk Cumhuriyeti bu konuda uzun süredir lider konumdayken tahtını artık kaptırdı ama 38 gazeteci ile ikinci sırada yer alıyor. Mısır Arap Cumhuriyetiyse 25 gazeteci ile üçüncü, ardından 17 gazeteci ile Eritre ve 16 gazeteci ile Etiyopya geliyor. Böylelikle ilk 5 ülke 259 gazetecinin 177’sini, yani neredeyse Üçte ikisini kaplıyor.
Çin’de siyasi olarak Komünist olan ama ekonomik açıdansa liberal olan hükumetten siyasi alanda da liberalleşme isteniyor ve bu istekleri tehdit olarak gören yöneticiler kimi zaman idam kimi zaman kaybolma kimi zamanda böyle tutuklamalarla bu isteği bertaraf etme gayretinde.
Mısır‘da ise zaten hepimizin malumu olan cunta yönetimi, darbe karşıtlarına yönelik olarak ve özellikle de Müslüman Kardeşler bağlantılı karşıtlarına sert bir yıldırma politikası yürütüyor.
Eritre ve Etiyopya gibi bir zamanlar birleşik, şimdiyse ayrı ve soğuk savaş halinde olan bu iki ülkede de yöneticiler, kendi içi siyasetlerinde de hayatta kalmaya çalışıyorlar.
Kıta olarak düşününce Asya (104) birinci oluyor.Eğer Türkiye ve Rusya’nın Avrupa ülkesi olduğunu düşünürsek o zaman Avrupa (84) ikinci sırada. Üçüncü ise Afrika (67) ve son olarak dördüncü de 4 gazeteciyle Amerika kıtası oluyor
İlk beş ülke dışında kalan diğer 82 gazetecinin mahkum olduğu ülkelerse şöyle;
Azerbaycan : 5,
Bahreyn: 7,
Bangladeş: 2,
Kamerun: 1
Küba: 2
Gambiya: 3
Hindistan: 1
İsrail ve İşgal edilen Filistin bölgesi: 7
İran: 8
Kazakistan : 3
Kırgızistan: 1
Moritanya: 1
Karadağ: 1
Myanmar: 2
Nijerya : 2
Panama: 1
Rusya: 2
Suudi Arabistan: 6
Singapur: 2
Suriye: 7
Tayland: 1
Tunus: 1
Türkmenistan: 1
Özbekistan: 5
Venezuela: 1
Vietnam: 8
Zambiya: 1
Muhammed Ali Çalışkan
StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
2016 da türkiyenin birinci olduğu nadir alanlardan bir tanesi
hey maşallah demek çinin tahtını devirmişiz ha büyük marifet.
Biz çoktan beri birinciyiz merak etme,eğer ediyorsan Takriri Sukun 1925 ve Matbuat Kanunu 1931’e bakabilirsin.Bak bakalım dikta neymiş.