Uluslararası İlişkiler Haberleri: Geçen Hafta Dünyada Neler Oldu?

917

25 Mart ile 2 Nisan arasında gerçekleşen askeri ve diplomatik gelişmeleri, “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

Güncel uluslararası ilişkiler haberleri:

– Kerkük İl Meclisi Başkanı Talabani, “Kürdistan Bayrağı sonsuza dek Kerkük kentinde dalgalanacaktır, Bağdat’ın kararını tanımıyoruz” dedi.

– Irak Başbakanı İbadi’den önemli açıklamalar: Türkiye-İran geriliminde taraf olmayız. / IKBY’nin bağımsızlık referandumunu Türkiye dahil bölge ülkeleri istemiyor.

– ÖSO, Suriye’nin güneyindeki yaklaşık 2 bin 500 kilometrekarelik çöl bölgesini IŞİD’in elinden aldı.

– Irak meclisi, Kerkük’teki kamu kurumlarına IKBY bayrağı asılmasına karşı çıkarak, yalnızca “Irak bayrağı” asılmasına karar verdi.

– 2017’de 284 bin siber saldırının hedefi olan Almanya Savunma Bakanlığı, 13 bin 500 kişilik siber ordu kuracaklarını açıkladı.

– Venezuela lideri Maduro, muhaliflerin çoğunlukta olduğu parlamentoya el koyan Yüksek Mahkeme ile anlaşmazlığın giderildiğini açıkladı.

– NATO Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye’nin kendini savunma ve darbe girişiminin arkasındakileri hukuk çerçevesinde yargılama hakkı var” dedi.

– ABD, NATO üyesi ülkelere savunma harcamalarını artırmaları ve bütçe gerekliliklerini yerine getirmeleri konusunda 2 ay süre verdi.

– Gürcistan’dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’daki bazı askeri birlikler, resmi olarak Rus ordusuna katıldı.

– TSK, Fırat Kalkanı Harekatı’nın “bu safhasının” başarıyla tamamlandığını açıkladı. Özellikle bu safhası ibaresi dikkat çekici.

Ermenistan’ın ilk devlet başkanı Ter-Petrosyan, “Ermenistan, Dağlık Karabağ’da işgal ettiği toprakları Azerbaycan’a iade etmeli” dedi.

– Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in, dokunulmazlık verilirse seçimlere ve Rusya ilişkilerine dair açıklama yapacağı belirtildi.

– ABD yasağına karşı THY’nin yolculara ücretsiz internet imkanının ardından Katar’da, ödünç dizüstü bilgisayar hizmeti başlatma kararı aldı.

– ABD’nin İsrail hayranı BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Suriye’de Esad’ın görevden ayrılması artık önceliğimiz değil” dedi.

– Gürcistan Ordusu’nun Ukrayna askerlerine NATO standartlarında savaşmayı öğretmek için destek vereceği açıklandı.

Cenevre-5’te ilk 7 gün: İki tarafta görüşmeleri olumlu bulurken; ilk defa seçimlerin ele alındığı ve Esad’sız geçişin konuşulmadığı belirtildi.

CENTCOM Komutanı Votel, sivil kayıpları engellemek için yüksek standartlar uygulandığını belirterek, “Sivilleri vurmamayı deneyeceğiz” dedi.

– Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gatilov, Cenevre’de 4 maddede anlaşıldığını belirterek, “Suriye’de birçok şey Türkiye’ye bağlı” dedi.

– 15 Temmuz darbe girişiminden 6 gün sonra, ABD konsolosluğuna kayıtlı bir telefondan Adil Öksüz’ün cep telefonunun arandığı ortaya çıktı.

– ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütü olarak tanınması gerektiğini belirtti.

– IŞİD karşıtı Koalisyonun Amerikalı Komutanı Korgeneral Townsend, “Suriye’nin kuzeyinde olanlar güç kullanarak değişmez” dedi.

– İngiltere, Kuzey Denizi’ndeki bir sahada, yaklaşık 1 milyar varillik İngiltere tarihinin en büyük petrol rezervini bulduklarını açıkladı.

– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan’a 6 MiG-29 tipi savaş uçağının sevkiyatına onay verdi.

– Resmi ilk tepki: Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, “Kerkük’te IKBY bayrağının asılması ulusal birliği ihlal ediyor” dedi.

– BM’nin Suriye’deki rejim ve muhalefet ekibiyle ‘geçiş hükümeti’ görüşmelerini sürdürdüğü, ilk defa bu konuda ilerleme sağlandığı belirtildi.

– YPG, Suriye’de Tabka askeri üssünü ele geçirirken; ülkenin en önemli elektrik kaynağı olan, Suriye’nin en büyük barajı Tabka’yı kuşatmaya çalışıyor.

– Ninova Muhafızları Komutanı Nuceyfi, Irak’ta Sünnilerin doğrudan hedef alındığını ve Sünni toplumunun yok edilmeye çalışıldığını söyledi.

Bulgaristan seçimleri özet: Sırayla AB yanlıları, sosyalistler, aşırı milliyetçiler, çoğu Türk olan HÖH ve ‘oligarkçı’ Volya Partisi meclise girdi.

– Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 29 Mart’ta Rusya’yı ziyaret edecekken, bir gün sonra ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Türkiye’ye gelecek.

– Hong Kong’da Çin yanlısı Carrie Lam, bölgenin yeni Baş Yöneticiliği görevine seçildi. Lam, bölgenin ilk kadın lideri olacak.

– Musul operasyonunda resmi rakamlarla şu ana kadar 3.846 sivilin öldüğü açıklandı. Yerel kaynaklar 10 bini aşkın ölü olduğunu iddia ediyor.

Rusya’da 1991 yılından 2014 yılına kadar en az 350 (muhalif) gazeteci, mesleki faaliyetlerinden dolayı kayboldu ya da öldürüldü.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz